Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Ingrid Runsten: ”Men KD, ni har ju visst vårdansvar.”

Ebba Busch Thor (KD).Bild: Henrik Montgomery/TT
Vad är din bästa gren? Den frågan kan ställas till exempelvis en mångkampare. Men politik är mer komplicerat än friidrott.
Ändå driver jakten på goda siffror i ständiga mätningar fram en vilja att förenkla, att bli bäst i åtminstone en politisk gren. Det blir viktigare att låta handlingskraftig än att verkligen åstadkomma förändring. Sjukvården och äldrevården är frågor som väljarna prioriterar och som på goda grunder oroar många. Det är frågor där Socialdemokraterna brukar ha högt förtroende, men där Kristdemokraterna är på väg att gå förbi.
Enligt Demoskops mätning för Expressen fick KD:s partiledare Ebba Busch Thor högst betyg av tittarna efter SVT Agendas partiledardebatt i söndags. Demoskops opinionschef Peter Santesson säger:
”Kristdemokraterna har nu mycket starkt förtroende i vård- och äldrefrågor. Där har Ebba Busch Thor två vinnarfrågor för partiet och hon tryckte hårt på dem under debatten.”
Och det gjorde Ebba Busch Thor i rollen som oppositionspolitiker. Hon sade att hon vill byta regering av 90 000 anledningar, så många har väntat ”olagligt länge” på besök eller vård. Och hon talade om 32 000 äldreboendeplatser som saknas i kommunerna. Hon sopade till landstingen, som KD vill avskaffa.
Ebba Busch Thor är inte ensam om den här taktiken i debatterna, konsten att låta som om man inte har något eget ansvar. Men KD, ni har ju visst vårdansvar. KD är långt ifrån enbart ett oppositionsparti på vårdområdet. Partiet ingår i styret i de flesta landsting/regioner och i många kommuner. Däribland i Region Skåne och i Helsingborg.
Två KD-politiker med vårdmakt, Lars Thunberg och Anders Lundström, skrev nyligen i en debattartikel (Aktuella frågor 30/4), att KD ”går i täten för samhällets sjuka och äldre”.
De har båda tunga uppdrag. Anders Lundström är regionråd och ordförande i Helsingborgs lasaretts sjukhusstyrelse. En verklig utmaning med tanke på att sjukhuset har tappat så många sjuksköterskor och nu står inför nya besparingar trots höjningen av regionskatten. Sjuktal och bemanning, ska ses över. Men det ska göras samtidigt som bristen på sjuksköterskor ökar kostnaderna för inhyrd personal.
Lars Thunberg är kommunalråd och från och med den här mandatperioden ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Helsingborg. KD:s paroll i valrörelsen var att Helsingborg ska ha Sveriges bästa äldreomsorg. Det är en bit dit, för Socialstyrelsens senaste mätning visar att de som bor på vårdboenden i kommunen fortfarande är mer missnöjda än rikssnittet. Missnöjet finns framför allt på äldreboenden som privatiserades förra mandatperioden, på ett mindre lyckat sätt. Även då var KD med och styrde kommunen.
Om nu inte vårdpolitikerna från KD i Helsingborg, i Skåne och på andra håll skulle klara partiets höga mål, är det inte så konstigt. Att lösa sjukvårdens och äldreomsorgens alla problem är nämligen betydligt svårare än det låter när Ebba Busch Thor anklagar ”de fyra januaripartierna” för att inte ta ansvar för de ”enorma vårdköerna”.
Det finns inget sätt att snabbfixa vården, inget enkelt sätt att lösa till exempel personalkrisen. Vårdens problem kräver en rad reformer och kanske måste landstingen verkligen avskaffas. Men då krävs breda uppgörelser och kompromissvilja.
Det är viktigare än vilket parti som för stunden har bästa förtroendet i de politiska grenarna sjukvård och äldreomsorg.
Gå till toppen