Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Solen som lyser över Kemicentrum ska fångas

Kemicentrum ska få 600 kvadratmeter solceller på taket. De kommer att ge nära 100 000 kilowattimmar miljövänlig el varje år och stå för hälften av byggnadens fastighetsel.

Kemicentrum i Lund får solceller på taket.Bild: Akademiska hus
Akademiska hus satsar på solceller på sina fastigheter och investerar cirka två miljoner kronor på solcellsanläggningen på Kemicentrums hus 5. Det är den tredje solcellsanläggningen de bygger i Lund.
– Vi tittar på vilka byggnader som är lämpliga för solceller och anlägger det där vi kan. Det är i stort sett lönsamt att bygga solceller, vi kan räkna hem dem ekonomiskt, säger Johan Tjernström, affärsutvecklare inom energi på Akademiska Hus.
De planerar solceller på ytterligare fem av sina byggnader i Lund, bland annat på Kårhuset och Geocentrum 2.
– Vi arbetar med att göra våra campusområden hållbarare, vi har beslutat om en nollvision för klimatavtryck. Solcellerna är viktiga. Den nya anläggningen i Lund kommer att göra skillnad för miljön, den kommer att innebära att vi kan halvera inköpet av fastighetsel till den fastigheten, säger Johan Tjernström.
Den nya solcellsanläggningen ska tas i drift i juni.
Man har nu monterat ställningen på taket och solcellerna börjar monteras under nästa vecka.Bild: Akademiska hus
Gå till toppen