Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Vi har väldigt roligt tillsammans”

Tolv konstintresserade skapar egna verk i textil, keramik och måleri, i ett helt nytt samarbete mellan Lärcentrum och Konstforum i Kävlinge.
– Jag tyckte det var mycket roligt att måla och teckna när jag gick i skolan i Syrien och nu vill jag lära mig mer, säger Ibtesam Almorshed.

Konstutbildningen på Mejerigränd har flera aspekter. ”Det är socialt, mycket samarbete och språkträning”, säger konstnären Anja Kärhä (i färgglad blus till höger).Bild: Lill Eriksson
De kommer till dagens konstlektion med ett leende på läpparna. Rinata Nyiranturege hinner inte mer än uppför trappan på Lilla kulturhuset förrän alla får var sin kram. Även tidningens reporter omfamnas varmt och förstår plötsligt vad pedagogerna på Konstforum precis försökt förklara.
– Vi har väldigt roligt tillsammans, jag är förbluffad över hur öppna och personliga deltagarna är, säger Anja Kärhä, keramiker och halmkonstnär som gärna också arbetar med gamla tekniker som till exempel äggoljetempera.
Hon och tre andra konstnärer, numera pensionerade pedagoger, lär ut sina kunskaper till tolv sfi-elever från Lärcentrum i Kävlinge, som anmält sitt intresse för skapande inom textil, måleri och keramik.
– Jag tyckte det var mycket roligt att måla och teckna när jag gick i skolan i Syrien och nu vill jag lära mig mer. Jag ritar mest fåglar, mina sex röda och bruna kanariefåglar, säger Ibtesam Almorshed.
Hon hjälper till att översätta ibland när undervisningen fastnar i språkförbistringar. Det finns också deltagare från Palestina och Kongo-Kinshasa, de flesta talar varken svenska eller engelska.
– Det är bara språket som är en gräns mellan oss. När heter det blad eller löv och när säger man längd eller höjd - helt naturligt för oss, men inte alls för den som inte kan svenska, säger textilkonstnären Marianne Bengtsson, tidigare slöjdlärare som lär ut både gammalt och nytt.
Wahida Alali, som har sytt mycket kläder i sitt liv, plockar stolt upp veckans hemarbete: virkade mobilväskor i olika färger, tvättlappar och halssmycken. Ingen använder mönster, en ingående blick räcker för att räkna ut antalet luftmaskor.
– Intresset har varit ganska jämt fördelat, även om många kvinnor har valt textil som de har erfarenhet av från sina hemländer, säger olje- och akrylkonstnären Ann-Christine Jönsson som av eleverna bland annat har lärt sig virka på ett nytt sätt.
– Jag gillar måleri och keramik, jag arbetade med det i Syrien, Turkiet och Grekland, dekor-, granit- och marmorplattor till kök och trappor, på väggar, golv och i tak, säger Löddebon Ahmad som kom från Syrien för tre år sedan. Han hoppas få jobba med händerna även här, han kan också svetsa.
Keramikverken är av lufttorkad lera, verksamheten saknar nämligen ugn.
– Det handlar om kostnader, förklarar konstnären Margareta Alvthin, vars mosaikklädda hus i Dösjebro ingen kan missa. Vanligtvis arbetar hon där i sin keramiska ateljé och med oljemåleri.
När skolan sökte samarbete med föreningslivet tidigare i år nappade konstnärerna direkt.
– Vi känner att det är jätteviktigt för nyanlända att hitta även konsten i sitt nya land. Detta är så fruktbart, vi behöver lära om deras kultur, säger Anja Kärhä.
Fakta

Konscentrum och Lärcentrums konstsamarbete

Konstutbildningen ges på tio träffar under våren, en gång i veckan, och finansieras genom länsstyrelsens NAD-projekt, som går in med 1 500 kronor per deltagare.

Första kullen ställer ut tre gemensamma konstverk, en makramémobil med målade löv i lera och målningar i akvarell och akryl. Nästa höst finns möjlighet för nya deltagare att medverka.

Gå till toppen