Annons

Annons

Annons

Nedskärningar på Arbetsförmedlingen

60 arbetsförmedlarjobb bort i Malmö

För drygt tre månader sedan varslades var tredje anställd på Arbetsförmedlingen. Några veckor senare stod det klart att 6 av Skånes 23 arbetsförmedlingar blir kvar och på onsdagen blev det klart att 60 arbetsförmedlare blir av med sina jobb i Malmö. 194 i hela Skåne.

Text

Det blir 60 färre arbetsförmedlare i Malmö. 194 färre i hela Skåne.

Bild: Hasse Holmberg / TT

Annons

– Det är en tung dag i dag, det har inte var inte lika många skratt i matsalen som det brukar, säger Kristofer Björk, sektionsordförande för ST-Skåne.

60 av hans kolleger i Malmö och 194 i hela Skåne fick beskedet att det sägs upp på onsdagen.

– Mina tankar går både till dem som måste lämna oss, men också till dem som blir kvar och den arbetsbelastning som väntar dem. Alla får ju fler arbetssökande att ta hand om, säger han.

Annons

Annons

– Det blev något färre att säga upp än vad vi räknat med eftersom en hel del redan fått andra jobb, säger Carita Wittfjord, enhetschef för Arbetsförmedlingens Malmökontor på Föreningsgatan.

Under onsdagens undertecknades den centrala förhandlingen om just arbetsförmedlande tjänster. Förhandlingarna om övriga yrkeskategorier är inte klara än.

– Vi vet inte hur det här slutar, bland annat har man inte förhandlat chefsorganisationen, säger Kristofer Björk.

Arbetsförmedlingens besparingar för 2019 motsvarar en budgetminskning med 800 miljoner kronor. Därutöver fick Arbetsförmedlingen 4,5 miljarder kronor mindre än under 2018 för programinsatser för arbetssökande.

Carita Wittfjord, enhetschef på Arbetsförmedlingen Malmö.

Bild: Lena Lithner Soutkari

Redan i december när besparingarna stod köra började folk säga upp sig, men det räckte inte för att klara besparingen utan uppsägningar.

– Det kommer att bli cirka 350 arbetsförmedlare kvar i Malmö, säger Carita Wittfjord.

Vad betyder detta för de arbetssökande?

– Vi kommer inte att kunna ge det fördjupade stöd som vi kunnat tidigare.

Läggs mer arbete över på de arbetssökande själva?

Annons

– Ja det kan man säga. De ska använda våra digitala tjänster mer.

I slutet av förra året flyttade Arbetsförmedlingen in i de nyrenoverade stora lokalerna i det gamla Konserthuset på Föreningsgatan. Och där ska de bli kvar även efter personalminskningen.

Annons

– Det är andra funktioner inom Arbetsförmedlingen som ska flytta in. När andra lokalkontor läggs ner så kan personal därifrån flytta hit, säger Carita Wittfjord.

Hur är arbetsmarknaden för arbetsförmedlarna som nu blir arbetslösa?

– Det är väldigt kompetent personal och vi har ju redan sett hur de som sökt sig härifrån fått nya jobb, säger Carita Witttfjord.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan