Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

En elev död efter skolskjutning i USA

En elev har dödats och flera skadats vid skottlossning i en skola i utkanterna av Denver i USA, skriver sheriffen i Douglas County på Twitter Tillståndet för minst två av de skadade är allvarligt. Alla offer är elever över 15 år, säger polisen under en presskonferens.

Polisbilar utanför skolan i Highlands Ranch utanför Denver, USA.Bild: David Zalubowski/AP/TT
Den avlidne uppges vara en 18-årig manlig elev. Två personer har gripits, båda uppges vara eller ha varit elever vid skolan, rapporterar Denver 7 News. Enligt polisen har man inga fler misstänkta, men man fortsätter att söka igenom skolan.
Skjutningen inträffade vid strax före klockan 14 lokal tid och polisen var på plats efter bara ett par minuter.
Skolan ligger i Highlands Ranch och har omkring 1 800 elever, från förskoleklass upp till gymnasiet. Dådet inträffade i den delen av skolan där de äldre eleverna går. Samtliga skolor i området har stängts med anledning av händelsen.
Bara ungefär åtta kilometer från skolan i Highlands Ranch ligger Columbine, där en av USA:s mest uppmärksammade skolskjutningar inträffade för 20 år sedan.
När två elever den 20 april 1999 dödade tolv andra elever och en lärare i Columbine High School var det landets hittills värsta skolskjutning och namnet Columbine har blivit synonymt med fenomenet.
Columbine-skjutningen satte fart på en vapendebatt i USA men lite har hänt sedan dess och landet har upplevt flera ännu dödligare skolattacker. Sedan Columbine har uppskattningsvis 226 000 elever på 233 skolor upplevt skottlossning i skolmiljö, enligt en granskning i The Washington Post.
Fakta

Tidigare skottdåd i skolor i USA

Några andra uppmärksammade skolskjutningar i USA:

I maj 2019 dödades två personer i en skjutning vid University of North Carolina i Charlotte.

I maj 2018 sköts tio personer ihjäl på en gymnasieskola i Santa Fe, strax söder om Houston i Texas.

I februari 2018 dödades 17 människor i en masskjutning på en skola i Parkland i Florida.

I december 2017 sköts två tonåriga elever på Aztec High School i New Mexico till döds. Även gärningspersonen dödades.

I oktober 2014 skickade en 15-årig pojke sms till skolkamrater och bjöd in till ett möte i matsalen på skolan i Marysville nära Seattle i Washington i nordväst. Efter att ha skjutit mot de inbjudna tog han sitt eget liv. Tre av de skjutna dog.

I december 2012 trängde sig 20-årige Adam Lanza in i grundskolan Sandy Hook i Newtown, Connecticut, och sköt ihjäl 20 små barn och sex vuxna. Lanza mördade sedan även sin mor innan han begick självmord.

I april 2007 sköt en 23-årig student ihjäl 33 elever och anställda vid universitetet Virginia Tech i Blacksburg, Virginia, och tog sedan sitt liv.

I mars 2005 dödades tio personer, fem av dem elever, i indianreservatet Red Lake i Minnesota. Den 16-årige gärningsmannen tog sitt liv.

I april 1999 sköt två tonåringar ihjäl tolv elever och en lärare på Columbine High School i Colorado innan de tog sina egna liv.

Gå till toppen