Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inget lag-SM på hemmaplan för MAI: ”Tråkigt”

MAI nobbar arrangörskapet av lag-SM. Anledning är att klubbens lag inte är kvalificerat eller får delta.
– Tråkigt att landets framgångsrikaste förening inte får visa upp sig, tycker klubbchefen Mikael Wirstedt.

MAI:s Ida Storm vid en SM-tävling i Helsingborg förra året.Bild: Emil Langvad/TT
I slutet av juni arrangeras lag-SM i friidrott på Malmö Stadion. Det var tänkt att stadens största friidrottsklubb skulle vara arrangör till mästerskapet som sker under SM-veckan. Men när det inte fanns någon möjlighet för MAI att delta släppte man också arrangörsinitiativet.
– Skulle vi vara med och arrangera det ville vi också finnas på planen. Det blev en långdragen historia med förbundet där vi till slut inte fick delta och det gjorde att vi upplevde att det skulle bli svårt att samla tillräckligt med motiverade funktionärer, säger Mikael Wirstedt.
Det var nyligen som MAI började prioriterade lag-SM ordentligt och klubbens lag tillhör idag ännu inte högsta divisionens sex lag som gör upp under SM-veckan. Därför ansökte klubben om dispens för deltagande eller att ändå få vara med men utom tävlan
– Vi anser att vi försökt på alla sätt genom att vrida och vända på det. Som det blev är det mest tråkigt att landets framgångsrikaste förening inte får visa upp sig i sin egen hemstad och i ett av få tv-sända tävlingar, tycker Mikael Wirstedt.
På förbundet menar tävlingsansvarige Anna Linner Bassani att det trots allt var ett enkelt beslut.
– Vi måste följa en linje och även ta hänsyn till hur det skulle påverka framåt. Om vi ger MAI en plats i år hur ska vi agera nästa år när Halmstad är arrangör. Allt landade i att vi inte gör något undantag, säger hon.
2013 gavs Ymer dispens att vara med i Borås. Ett deltagande som inte blev lyckat och som förbundet hänvisar till för att inte fortsätta ge dispens till arrangörsklubbar.
– Att vara med utom tävlan såg vi också som klurigt. Dels för att det är en tv-sänd tävling, men också för att en deltagare – även om dess placering inte räknas – kan ha påverkan på utgången, menar Anna Linner Bassani.
Till nästa säsong förväntar sig MAI att de tagit steget upp i högsta divisionen.
– Lag-SM är något som vi har börjat satsa på och något som vi ser som en viktig del i lagbygget i en individuell idrott. Vi räknar med att vara med nästa säsong, säger Mikael Wirstedt.
IFK Helsingborg tar över arrangörskapet till lag-SM och får hjälp av de lokala klubbarna Heleneholm, Finish och IFK Lund.
Gå till toppen