Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lopp och loppis ska ge hjälp till afrikanska elever

Lopp och loppor i Svedala ska förbättra livet för människor i Tanzania.
Det händer på lördag när området kring Stortorget kommer att sjuda av aktivitet.

Åsa Rosqvist och Åke Persson har bjudit in till Lions loppislokal för att berätta om en del av det hjälparbete lokalföreningen i Svedala bedriver i Tanzania.Bild: Mats Amnell
I Lions lokal på Åbjörngatan pågår förberedelserna för lördagens loppmarknad när Sydsvenskan kommer på besök.
Den kommande försäljningen är en av två aktiviteter med Tanzaniakoppling i helgen. Den andra är Naverlönnskolans motionslopp för att samla in pengar till välgörande ändamål.
Läs mer: Entreprenörstänk på Naverlönnskolan kan ge pengar till Afrika
Till Lions lokal kommer Svedalabor två gånger i veckan för att skänka överblivna prylar. 38 Lionsmedlemmar turas om att ta emot, sortera, prismärka och ordna loppmarknad en gång i månaden.
Förra året skänkte avdelningen 163 000 kronor till olika lokala, nationella eller internationella välgörenhetsändamål. Huvuddelen av pengarna är intäkter från loppisförsäljningen.
Åsa Rosqvist och Åke Persson har bjudit in för att berätta om en del av det hjälparbete lokalföreningen i Svedala bedriver i Tanzania.
Här pågår bygget av den hygienbyggnad som Lions i Svedala varit med och betalat.Bild: Åsa Rosqvist
Genom Tandalaföreningen, en lokal sammanslutning för att främja skolutbyte mellan Svedala och Tanzania, fick de vetskap om projektet Campaign education för girls, CEG, som ungefär kan översättas Utbildningskampanjen för flickor.
– Målet är att flickor i lika hög utsträckning som pojkar ska fullfölja gymnasieskolan. Idag väljer flickor ofta att stanna hemma när de har mens för att det inte finns hygienutrymmen på skolorna. Det gör att de missar undervisning och i ökad utsträckning avbryter utbildningen, berättar Åsa Rosqvist.
Ett mål inom projektet är att förse ett antal skolor med lämpliga hygienutrymmen. Lions i Svedala har varit med och bekostat ett sådant för 25 000 kronor.
Åsa Rosqvist visar bilder från uppförandet av en mindre byggnad i sten där flickor ska kunna göra sig själva rena och tvätta bindor och klädesplagg.
Tidigare i år reste ett antal medlemmar i Lions till Nzega i Tanzania för att på plats lära mer om förhållandena i landet.
– På egen bekostnad, poängterar Åsa Rosqvist.
På eldhärden av traditionell typ lagas skollunch som består av majsvälling, till 150 elever. Den låga höjden tvingar den som sköter matlagningen till mindre bra arbetsställningar.Bild: Rolf Asp
Här fick maken Åke Persson, som har en teknisk yrkesbakgrund inom Sandvik, tillfälle att pröva en idé för att underlätta matlagningen på skolan.
Han visar foton på eldhärdar innanför stenar i en trekant. På stenarna lagas mat utomhus över öppen eld. Åke Persson berättar att anordningarna använts i århundraden och fungerar bra, men att det finns förbättringspotential.
– Jag funderade på om man kunde göra en liknande konstruktion av fälgar från bilhjul, säger han och klickar fram foton på sin bärbara dator.
Efter besök på en bilskrot byggdes tre olika spisar som fungerar ungefär som eldhärdarna, men tar till vara värmen bättre och minska förbrukningen av ved.
– Det tog bara 14 minuter att koka upp ett stort kärl med 40 liter vatten. Det går knappt på en moderna spis hemma, säger han.
Här prövas en av de nya spisarna. 40 liter vatten kokar upp på bara 14 minuter med liten rökutveckling och minimal förbrukning av ved. Från vänster ses Telesphory Tegil, rektor på Bukene secondary scholl i Nzega i Tanzania, två kvinnor från skolledningen och Åke Persson från Lions i Svedala.Bild: Rolf Asp
Eftersom de nya spisarna är högre förbättrades också arbetsställningarna för de kvinnor som lagade maten på skolan. En förhoppning är att idén ska spridas till andra skolor. En annan att underlättande av matlagningen och ekonomiska bidrag till skollunch ska bidra till att fler kommer tills skolan.
– För många fattiga föräldrar kan möjligheten till gratis skollunch vara avgörande för om de skickar sina barn till skolan, säger Åsa Rosqvist.
Tandalaloppet har hittills arrangerats två gånger av elever på Naverlönnskolan. På lördag är det dags för den tredje upplagan där intäkterna går till stöd för skolor i Tanzania.Bild: Naverlönnskolan
Fakta

Detta händer i och kring Svedala på lördag

• Elever på Naverlönnskolan arrangerar det 5,5 kilometer långa Tandalaloppet för tredje året i följd för att samla in pengar till skolor i Tanzania. Start och målgång sker på Stortorget och föranmälan kan göras på mejl eller på plats klockan 10.00-10.30. Starten går klockan 11.00. Samtidigt som loppet pågår ordnas korvgrillning, lotteri och musik på torget.

• På Stortorget arrangeras också bakluckeloppis på lördag klockan 10.00-13.00.

• Loppmarknad ordnas också i Lions lokal på Åbjörngatan klockan 10.00-13.00.

• Tunnbrödets dag arrangeras på på Tunnbrödsgården i Aggarp klockan 11.00-15.00.

• Urban sketsching. En en guidad vandring i Svedala och och om dess arkitektur för alla som är nyfikna på byn och som samtidigt vill prova på att skissa. Start klockan 11.00 på Stationsplan i Svedala.

• Svedala civilförsvarsförening och Frivilliga resursgruppen Svedala informerar om kris och beredskap utanför Ica i Bara och Svedala och utanför Matöppet i Klågerup både fredag och lördag klockan 10.00-15.00.

Gå till toppen