Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dotter polisanmälde mamma som tog surfplatta

En 14-årig flicka har anmält sin mamma efter att hon tagit hennes surfplatta.

Konflikten hade sin upprinnelse i att en mamma i 40-årsåldern ville begränsa sin dotters skärmtid. Under lördagskvällen eskalerade tvisten och slutade med att mamman gick in på dotterns rum och tog ifrån henne surfplattan där hon låg i sängen.
Polis larmades till bostaden och flickan har polisanmält sin mamma för ofredande. Polisen lämnar över ärendet till sociala myndigheter.
Linnea Wegerstad, lektor vid juridiska fakulteten i Lund, har forskat om ofredanden. Det går inte att dra slutsatser utifrån en polisanmälan, poängterar hon.
Men hon har hört om andra fall där föräldrar tagit tag i ett barn:
– Det finns fall där föräldrar mer handgripligt har ryckt i en arm eller tagit tag, och då kan det vara ofredande, om det inte når upp till misshandel. Ofredande ska vara en kännbar fridskränkning.
Enligt föräldrabalkens nionde kapitel får en minderårig ”inte själv råda över sin egendom”. Undantaget är pengar som ett barn över 16 år har tjänat själv (tredje paragrafen), men även då har föräldern rätt att bestämma om det behövs för barnets uppfostran eller välfärd.
Gå till toppen