Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fortsatta telefonproblem i Skåne

Felet i Telias växelsystem fortsätter att störa telefontrafiken till bland annat Region Skåne och polisen – även på torsdagen. ”Det har högsta prioritet att försöka hitta felet”, säger pressansvarige Magnus Limås på Telia.

Telia letar fortfarande efter förklaringen till att flera centrala myndighetsväxlar, bland annat hos Region Skåne och polisen, inte fungerar som de ska.Bild: Gorm Kallestad
Klockan 08.20 på onsdagen tystnade det i växlarna på alla Region Skånes sjukhus, vårdcentraler och folktandvården. Stora problem drabbade också bland annat polisens nationella växelnummer 114 14 och Arbetsförmedlingen.
Läs också Utslagen telefoni i hela Skånes vård – polisens växel har också tystnat
Ett dygn senare kvarstår problemen.
Alla berörda myndigheter har köpt växeltjänsten Callguide från Telia.
– Tyvärr fortsätter felsökningen. Problemet kvarstår, säger pressansvarige Magnus Limås på Telia vid 07.30-tiden på torsdagen.
Vad är orsaken till felet?
– Felsökning pågår. Vi vet inte ännu. Vi jobbar med att omdirigera nummer för att öka framkomligheten. I vissa fall går det att komma fram.
Vad ska alla skåningar göra som redan har väntat ett dygn på att ringa vårdcentralen eller sjukhuset?
– De ska absolut försöka ringa, men jag kan inte garantera att de kommer fram. Vi jobbar dag och natt för att försöka hitta en lösning.
Problemen har varit mindre under natten mellan onsdag och torsdag, men detta kan vara kopplat till att betydligt färre försöker ringa polisväxeln eller sjukhusväxlar nattetid.
Polisregion syds ledningscentral har trots det fått indikationer på problem i växeln även under natten.
Region Skåne fick sent på torsdagskvällen beskedet att Telia kopplat om telefonin eller på annat sätt skapat tillfälliga lösningar som, enligt Telias uppgifter på onsdagskvällen, ska göra det möjligt att nå den skånska vården under torsdagen.
– Det var vad Telia sa i går kväll. Hur det blir vet vi inte säkert förrän det börjar ringa ordentligt till oss nu på torsdagen, säger pressansvariga Maria Wogensen på Region Skåne.
Gå till toppen