Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gnassingbé får lov att göra tio år till

Faure Gnassingbé får möjlighet att sitta kvar som Togos president till år 2030. Arkivbild från 2015.Bild: Erick Kaglan/AP/TT
Togos grundlag ändras så att presidenten får möjlighet att göra maximalt två femåriga mandatperioder. De nya reglerna gäller dock först från och med nästa val – vilket innebär att den sittande presidenten Faure Gnassingbé kan sitta vid makten till år 2030.
Gnassingbé efterträdde sin pappa, som tog makten via en militärkupp och styrde landet mellan 1967 och 2005. Det har höjts höga röster från oppositionen för att sätta stopp för dynastin och gatuprotester har blossat upp – och slagits ned – med jämna mellanrum de senaste åren.
Det togolesiska parlamentet röstade igenom lagändringen med 90 röster av 91. Ändringen är långt ifrån att möta kritikernas krav, men oppositionen saknade möjlighet att rösta emot den då den bojkottade det senaste parlamentsvalet.
När ändringen föreslogs 2017 utbröt dödliga sammandrabbningar mellan demonstranter som gick ut på gatorna och krävde Faure Gnassingbés omedelbara avgång och togolesiska säkerhetsstyrkor.
Gå till toppen