Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljöpartiet i Staffanstorp vill bilda naturreservat vid Höjeådalen

Lundapolitikerna har redan bestämt sig för att de vill göra Höjeådalen till ett naturreservat. Nu vill Miljöpartiet att Staffanstorps kommun ska hänga på planerna. Men kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) är skeptisk.

"Om några år kommer utvecklingen av våra städer att leda till ett ökat behov av att komma till natur- och rekreationsområden utan att ha bil. Då blir det ännu mer värdefullt för våra kommuninvånare med områden som Höjeådalen" skriver Miljöpartiet i Staffanstorp.Bild: Ingemar D Kristiansen
Som Sydsvenskan tidigare har rapporterat är den styrande kvintetten och Miljöpartiet i Lund överens om att bilda ett naturreservat vid Höjeådalen. Man vill också försöka få Staffanstorp att inrätta ett reservat även på sin sida av dalen.
Läs också MP och Lundakvintetten i budgetsamarbete – Höjeådalen blir naturreservat och 30 miljoner plockas från LKF
Nu föreslår Miljöpartiet i Staffanstorp att kommunen ska arbeta för just detta.
Bakgrunden är att det finns planer på att bygga bostäder vid Höje å, på båda sidor av kommungränsen.
"Det är viktigt att parallellt med det arbetet säkerställa de befintliga naturvärdena på lång sikt, oavsett hur man ställer sig till eventuell stadsplanering", skriver partiet.
Christian Sonesson (M) kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, är däremot skeptisk.
– Naturreservat ska ju underhållas och skötas, då tycker jag att det bygger på att människor har möjlighet att komma ut i det. Det ligger ju inte särskilt nära våra tätorter. Vi kommer inte att skaffa ett naturreservat bara för att Lundaborna ska kunna traska över gränsen.
Du tror inte att det behövs ett reservat för att skydda djur- och naturliv på Staffanstorps sida av kommungränsen?
– Jag tror inte att det behövs, eftersom det inte är ett prioriterat utbyggnadsområde för oss.
Gå till toppen