Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Gunda Helmouth Montelius

Textilkonstnären Gunda Hellmouth Montelius, Kvidinge, har avlidit i en ålder av 93 år efter en tids sjukdom. Hon sörjs närmast av sonen Tomas Montelius och dottern Maria Montelius Grifó med familjer.

Gunda Helmouth Montelius (1926–2019).Bild: Tomas Montelius
Gunda föddes i Bjuv 1926. Hon flyttade i unga år till Karlskrona där hon träffade blivande maken Olle Montelius, sedermera scenograf i Helsingborg och Göteborg. Tillsammans fick de barnen Tomas (f.1946) och Maria (f.1955).
Gunda utbildade sig till modist och teatersömmerska och arbetade en tid på Helsingborgs stadsteater.
Kreativiteten flödade och en liten hattaffär ”Kunigunda” öppnades i Bjuv. Därefter gick flytten till Uppsala för att några år senare vara tillbaka i Skåne, nu i ett 1600-talshus i Krapperup.
Nu i mitten av 50-talet var det batik som gällde. Efter utbildning hos batiknestorn Gösta Sandberg arbetade Gunda med batik, såväl väggkonst som batikkläder. Till skillnad från knytbatik arbetade hon med mönsterbatik som vaxades och färgades i flera olika moment.
Efter skilsmässa 1964 flyttade Gunda tillbaka till Uppsala där hon träffade ingenjören och dykaren, sedermera silversmeden Olle Hellmouth. Efter hans pensionering 1986 blev det åter Skåne. Denna gång Utvälinge. Gunda höll kurser i allehanda konsthantverkstekniker och maken höll kurser i silversmide. Båda var med vid starten av Konstrundan för 25 år sedan.
Olle Hellmouth avled efter en tids sjukdom 2007.
Gunda flyttade till Kvidinge där hon fortsatte sin konstnärliga verksamhet. Förutom batik och smyckesdesign var hon en framgångsrik bildväverska. Hennes väggbatik och stora vävnader återfinns som offentlig utsmyckning i flera kyrkor och offentliga byggnader ute i landet.
På grund av en skada i högerarmen för fem år sedan tvingades Gunda sluta arbeta men blev i stället en ivrig aktiv utövare av boulesporten, dock nu med vänsterhandsspel, vilken hon klarade med bravur.
Gunda insjuknade med hjärtsvikt på sin 93:e födelsedag och avled en månad senare sörjd och saknad av son och dotter, samt barnbarn och barnbarnsbarn.
Tomas Montelius
Gå till toppen