Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes första sibiriska jordekorre skjuten – stor spridare av borrelia

För första gången har en sibirisk jordekorre skjutits i Skåne, i Bokskogen vid Torup. Arten kan skada ekosystemet och är en stor spridare av borrelia. Trots att det är olagligt, misstänker länsstyrelsen i Skåne att den nu skjutna jordekorren har varit husdjur hos någon skåning.

Den här bilden på jordekorren togs i Bokskogen i måndags. Nästa morgon sköts den randiga ekorren.Bild: Jörgen Nilsson, länsstyrelsen Skåne
I svenska skogar finns naturligt bara en sorts ekorre, den röda eller europeisk ekorren.
Men i måndags fick en reservatförvaltare i Bokskogen i Torup syn på en randig ekorre, med helt avvikande utseende.
Det togs en bild på den främmande ekorren, som skickades till länsstyrelsen.
– Jag tryckte direkt på larmknappen, säger Nils Carlsson, ansvarig för arbetet med invasiva arter på länsstyrelsen i Skåne.
Han konstaterade att bilden föreställer en sibirisk jordekorre.
– Det är absolut inget fel på sibirisk jordekorre, men Torup är fel plats för den, säger Nils Carlsson.
Arten har fått stor spridning över Europa och lever vilt bland annat i Danmark, där den kameraövervakas för att stoppa ytterligare spridning.
– Jordekorrarna i Danmark har förvildat sig och börjat bli många, säger Nils Carlsson.
Jordekorren misstänks bidra till kraftig spridning av borrelia. Dessutom äter jordekorrarna gärna fågelägg och kan ställa till skador i fruktodlingar.
Nils Carlsson skickade larmet och jordekorrsbilden till Naturvårdsverket, som tog beslut om skyddsjakt.
På tisdagsmorgonen, vid 8.30, sköt Skånes hittills enda vilda eller förvildade sibiriska jordekorre. Den ska nu undersökas på Naturhistoriska riksmuseet. För några månader sedan kom rapporter om ett annat fynd av samma art, i Abbekås.
– Det djuret har inte hittats. Vi har satt upp kameror på platsen, säger Nils Carlsson.
Trots att sibirisk jordekorre är förbjuden att hålla som husdjur i Sverige, misstänker länsstyrelsen att det nu skjutna djuret i Torup är ett tidigare husdjur som har rymt eller släppts ut.
Nils Carlsson påpekar att det till exempel lever utsläppta sköldpaddor i många dammar runt Malmö och andra skånska städer.
– Sköldpaddor kan sprida ganska elak salmonella och den sibiriska jordekorren är en effektiv spridare av borrelia. Vilket öde släpper man ut djuren till? Vi tvingas agera och avliva dem. Det var kanske inte vad den tidigare ägaren tänkte, säger Nils Carlsson.
Gå till toppen