Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Svedalas invånare måste ställa upp för ett tryggare samhälle

Jag tror att en kriminalvårdsanstalt blir positiv på många sätt för vår kommun i framtiden, skriver Lennart Nilsson.Bild: Åserud, Lise
Svar till Jonny Johansson, pensionerad polisinspektör, och Mats Johansson Werner, aktiv polis, i Sydsvenskan den 27 april 2019.
Man blir förvånad. Är det så dåligt ställt inom polisen idag att man uppmanar folk i Svedala kommun att vara rädda för en eventuell etablering av en kriminalvårdsanstalt i densamma? Jag hoppas att ni är undantag. Polisen skall ju stå för ordning, trygghet, tillit och ansvar såväl utanför anstalter som i samhället i övrigt.
En väl fungerande demokrati behöver tre mycket viktiga ben att stå på för att garantera allas lika värde och trygghet. En väl fungerande polis, rättsväsende och kriminalvård - fängelse. Dessa tre myndigheter måste samarbeta under ansvar för att få ett lyckat resultat. Det gäller även för landets – kommunens – invånare att bidra till vårt allas bästa. Ska vi då som medborgare, i högsta grad beroende av trygghet och tillit, motarbeta dessa myndigheter? Inte ansvarsfullt. När man vet att i synnerhet polisen och rättsväsendet är beroende av att medborgarna anmäler brott och ställer upp och vittnar för att de skall nå framgång i sitt arbete. Sedan behöver kriminalvården plats för att ta omhand dessa individer på ett säkert sätt, så att den dömde får avtjäna hela det straff som vederbörande dömts för. Inte minst polisen är beroende av att brottslingar blir lagförda och döms till fängelse, som avtjänas, så att de ser resultat av sitt arbete och allmänheten kan få lugn och ro.
Häktena, som nämns mycket i debattartikeln, är den avdelning som har störst betydelse i polisens utredningsarbete under den tid då vederbörande är inlåst och står till polisens förfogande för att klarlägga vederbörandes skuld och misstankegrad. Förmodligen kommer därför polisen ganska ofta att besöka dessa.
Jag vill också ha fin utsikt över orörd natur full av liv och kunna njuta av den. Men vi lever inte på sjuttiotalet utan femtio år senare, vi måste därför lyfta blicken och se vår omvärld. Eftersom riksdag och regeringar inte har stämt i bäcken ser det ut som det gör idag.
Vad är bland det viktigaste för oss alla? Trygghet. Trygghet till liv och lem och trygghet till egendom. Våra barn och ungdomar borde kunna vistas ute utan att vi skall vara oroliga för dessa. Vi vuxna ska väl också kunna gå var vi vill vid vilken tidpunkt som helst utan att behöva vara oroliga. Tyvärr är det inte så. Men även om du inte personligen blir drabbad av våld, inbrott eller stöld får du vara med och betala räkningen. Det blir längre vårdköer, olycksfallen går före – vad de än beror på – och höjda försäkringspremier bara för att vissa inte kan sköta sig.
Tycker du att den som brukar våld eller lägger beslag på din eller min egendom ska diktera hur vi ska leva? Att vi ska behöva tänka oss för och vara försiktiga och oroliga, när vederbörande har tusentals kronor på fickan, förlustar sig på krogen och vräker sig i något lyxåk utan att behöva tänka på morgondagen. Tycker du att denne skall kunna göra allt detta opåtalat och utan straff? Förmodligen inte.
När då staten, kriminalvården, tycker att Svedala är en lämplig kommun, då tycker jag att kommunen och dess invånare ställer upp. De har inte valt Svedala på grund av namnet utan att det är de yttre omständigheterna som passar kriminalvården och övriga myndigheter.
Det är klart att en del eller några blir drabbade på ett negativt sätt av en eventuell etablering av en kriminalvårdsanstalt, men för flertalet blir det positivt. Det blir en ”säker” arbetsplats för många av kommunens invånare för lång tid framöver. Och namnet Svedala blir känt i Sverige. Kanske inte första tanken blir positiv, men av nyfikenhet kommer man troligen att besöka kommunen och då upptäcka hur fin den är och vilka omgivningar vi har, och kommer därför att ändra uppfattning. Vi har till exempel flygplatsen och bokskogen vid Torup slott – Malmös rekreationsområde.
Jag tror att en kriminalvårdsanstalt blir positiv på många sätt för vår kommun i framtiden.
Svedalabor: var modiga, polisen och samhället behöver er hjälp då de inte själva klarar av uppgiften. Rättsväsendet måste ha någonstans att förvara brottslingarna, så att polisen kan bli effektivare och inte behöver gripa samma personer var och varannan dag.
Naturen är viktig, men på en begränsad yta är en kriminalvårdsanstalt viktigare för hela landet och dess befolkning och trygghet än en del av naturen för dess djur, insekter, växter och det fåtal personer som kan njuta av platsen.

Lennart Nilsson

Pensionär som tror på rättssamhället
Gå till toppen