Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

23-åring döms till livstids fängelse för Nydalamordet – övriga tre åtalade frias

Den utpekade skytten döms för mordet och mordförsöket i Nydalaparken förra sommaren. Straffet blir livstids fängelse. De tre misstänkta medgärningsmännen frikänns helt – och fälls inte ens för medhjälp.

Alla fyra åtalade har nekat till anklagelserna under hela rättsprocessen. Den misstänkte skytten hävdar att han hade hunnit lämna Nydala när dådet ägde rum.Bild: Patrick Persson
Det handlar om dådet i utkanten av Nydalaparken i eftermiddagssolen den 3 juli ifjol där en 24-årig man sköts ihjäl – och en 29-åring överlevde trots att han träffades av fyra kulor.
Dådet beskrivs av chefsåklagaren Pär Andersson som en ren avrättning, där 29-åringen överlevde enbart tack vare att mördarens kulor tog slut.
Det överlevande offret har sedan han låg med livshotande skador i parken pekat ut en 23-åring som den som höll i vapnet. 29-åringen pekar även ut tre medgärningsmän för att ha varit med och lurat honom och hans vän in i en dödsfälla.
Läs också Det överlevande offret på Nydala berättar om dödsfällan där mördarens kulor tog slut
Med 29-åringens vittnesmål som huvudbevisning åtalades alla fyra för att gemensamt och i samförstånd ha utfört mordet och mordförsöket.
Chefsåklagaren Pär Andersson yrkade på livstids fängelse för alla fyra.
Han garderade sig med att de tre medgärningsmännen skulle straffas för medhjälp till dåden, om tingsrätten inte skulle anse att bevisen höll för att fälla dem för mord och mordförsök.
Tingsrätten bedömer 29-åringen som mycket trovärdig – men anser ändå inte att bevisen räcker för att fälla de tre männen ens för medhjälp.
– När det gäller de tre andra åtalade anser tingsrätten inte att det är ställt bortom rimligt tvivel att de förstått att avsikten var att målsägandena skulle skjutas och dödas efter att de kommit till Nydala och därefter förflyttat sig till Nydalaparken, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.
Däremot anses det bevisat att den utpekade skytten är skyldig.
– Bevisningen har bestått i de uppgifter som den överlevande målsäganden lämnat direkt i anslutning till skjutningen, bland annat dokumenterat av polisens kroppskameror men även de uppgifter han lämnat när han hörts inför domstol, skriver tingsrätten.
Något mordvapen har aldrig påträffats efter dådet. Men i en golvbrunn på Nydala hittade polisen tre kulor som passar till pistolen, varifrån 23-åringens DNA kunnat säkras.
I samma golvbrunn fanns även ett annat vapen som knyts till ett tidigare mord under sommarens våldsvåg i Malmö.
När 23-åringen greps dagen efter dådet hade han orange nyckeltagg som passade till porten där vapengömman fanns, trots att han själv inte bor i området.
Läs också Misstänkta mördare använde hemtjänstnycklar för att gömma vapen
Åklagaren hävdar att han sprungit dit och hämtat vapnet strax före dådet i Nydalaparken, något tingsrätten bedömer som troligt - utan att slå fast att det verkligen hänt.
23-åringen knyts till brottsplatsen på Nydala strax före dådet genom positionering av hans mobil. Han hävdar själv att han hann köra därifrån innan skjutningen ägde rum.
Att tingsrätten väljer lagens strängaste straff för 23-åringen förklarar domstolen med de avrättningsliknande omständigheterna – och att mördarens motiv egentligen var att döda båda sina offer.
Läs också Mamman till mordoffret på Nydala: ”Hur kan man mörda sin vän för pengar?”
Förutom livstids fängelse döms 23-åringen att betala 60 000 kronor vardera i skadestånd till mordoffrets mamma, pappa och två syskon. Han ska även betala 200 000 kronor till det överlevande offret.
Åklagaren och försvararna har tre veckor på sig att överklaga domen.
Gå till toppen