Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Ansvaret faller tungt på Hultqvist (S).

Allianspartiernas representanter lämmar försvarsberedningen i samlad tropp.Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Alla påstår att de vill ha ett starkare försvar. Men alla vill inte betala vad det kostar.
På fredagen kom beskedet att försvarsberedningen spricker. Under drygt två år har riksdagens åtta partier förhandlat, bråkat, jämkat och kompromissat: det här försvaret vill vi ha, det här försvaret är vad Sverige behöver, och så här mycket får det kosta, måste det få kosta.
På tisdag skulle beredningen ha lagt fram sin slutrapport. Fyra dagar innan kommer så beskedet att det inte blir någon överenskommelse. Socialdemokraterna vill inte binda sig för prislappen: 84 miljarder kronor.
Därför kommer de fyra borgerliga partierna inte att skriva under slutrapporten. Eller var allt bara vapenskrammel? För sedan kom uppgifter om att samtalen i beredningen fortsätter.
Moderaternas Hans Wallmark beskrev det som att Socialdemokraterna "torpederat" försvarsberedningen. Frågan är om försvarsminister Peter Hultqvist (S) även riskerar att få in en fullträff under vattenlinjen på överenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna.
Detta 73-punktsprogram vilar på antagandet om ett långtgående budgetsamarbete mellan regeringen och C och L under hela mandatperioden. Nu säger både Centerns och Liberalernas representanter i försvarsberedningen att deras partier inte kommer att ge klartecken för någon budget där försvaret inte får de nödvändiga anslagen.
Beredningens arbete har gått ut på att ta fram underlag inför nästa års försvarsbeslut, som omfattar åren 2021–2025. Slutsatsen från åtminstone alliansens sida är att det krävs 84 miljarder kronor år 2025, vilket motsvarar 1,5 procent av Sveriges bruttonationalprodukt och är en ökning med omkring 30 miljarder från nuvarande läge.
I takt med att tidpunkten för beredningens slutrapportering närmat sig har osäkerheten vuxit om var Socialdemokraterna står. Så, på torsdagen, kom beskedet. S anser att Försvarsmakten, Försvarets materielverk och andra berörda myndigheter ska utvärdera beredningens slutsatser i en form av remissomgång. Först därefter, om i bästa fall ett halvår, kan sedan de ekonomiska ramarna fastställas, var det besked övriga partier i beredningen gavs.
Hur mycket S kan tänka sig är oklart. 80 istället för 84 miljarder? 75? Det kan påpekas att statens budget gick med ett överskott på 80 miljarder kronor mot beräknade 44 miljarder förra året.
Är det något politiskt område där bred enighet är viktig så är det försvars- och säkerhetspolitiken. Här krävs långsiktighet.
Misslyckas detta faller ansvaret tungt på Hultqvist, som i så fall inte lyckats uppbåda den nödvändiga förståelsen för försvarets behov i partiet. Blir det ingen bred enighet sänder det en signal som kommer att glädja makthavarna i Kreml och i minst lika hög grad oroa Finland och länderna i försvarsalliansen Nato, med vilka Sverige har utvecklat ett nära och brett försvarssamarbete.
Ett vagt löfte om "mer senare" är inte vad försvaret behöver i nuläget. Allra minst som S i så fall kommer att stå där övergivet av alla utom MP, V och SD. Med det sällskapet byggs ingen trovärdighet i försvars- och säkerhetspolitiken.
Gå till toppen