Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Gisslan fritagna i Burkina Faso – två döda

Två franska soldater uppges ha dödats i samband med en fritagning av gisslan i Burkina Faso. Bland de fritagna finns två fransmän som kidnappades förra veckan.

Fritagningen av gisslan ska ha skett i norra Burkina Faso.
Insatsen leddes av den franska militären på plats i Burkina Faso och genomfördes under natten till fredagen. Totalt fyra personer har fritagits: två fransmän, en sydkorean och en amerikansk medborgare.
De båda fransmännen, två musiklärare från Paris, kidnappades under en safari i grannlandet Benin förra veckan. Deras guide hittades misshandlad till döds.
Identiteten på resten av gisslan är ännu inte känd, inte heller vilka som ligger bakom gisslantagandet.
I ett uttalande hyllar den franske presidenten Emmanuel Macron insatsen samtidigt som han uppmärksammar de två döda soldaternas uppoffringar.
Frankrike har sedan 2013 marktrupper i den konflikthärjade Sahelregionen i västra Afrika, där Burkina Faso ligger. Insatsen var först riktad mot islamistiska gruppers landvinningar i Mali men omfattar i dag fem nationer, alla tidigare franska kolonier. Totalt 4 500 franska trupper deltar i operationen som fått namnet Barkhane.
Regionen väntas bli mer instabil när flera islamistiska terrorgrupper trycks tillbaka i både Nordafrika och i Mellanöstern.
Gå till toppen