Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kvinna döms för mordförsök med kniv på sin exman i Lund

En 32-årig kvinna döms till åtta års fängelse för knivmordförsök på sin före detta man.

I början på januari besökte kvinnan ex-maken i hans bostad i centrala Lund. De hade vid det laget varit skilda i över ett halvårs tid och befann sig i en vårdnadstvist.
Ord står mot ord om vad som hände inne i lägenheten men vittnesuppgifter från trapphuset avgjorde saken för tingsrätten.
Kvinnan hävdade under rättegången att hon handlade i nödvärn och att kniven stacks in i mannens mage av en ren olyckshändelse när hon försökte avvärja ett angrepp.
Mannen berättade att han undrade varför kvinnan kom på besök och blev glad när hon började prata om planeringen av deras barns födelsedag. Enligt mannen sa hon sedan att hon hade något litet hon ville ge honom, något som skulle vara till glädje för många, även hans föräldrar.
Hon uppmanade honom att blunda, men han fick en olustig känsla och kisade. Medan hon lade sin ena hand för hans ögon såg han i ögonvrån hur hon tog en kniv från diskstället och högg mot honom.
Ett hugg träffade och han beskrev en brännande känsla i bröstet. Han flydde ut i trapphuset, men kvinnan försökte dra tillbaka honom i lägenheten. Tumult uppstod och hon bet mannen. Båda två skrek att den andre försökte döda dem.
Flera grannar blev vittne till knivattacken och en av dem ingrep. Kvinnan tappade då kniven och sprang in i lägenheten och hämtade en ny kniv. Hon rusade ut och högg mannen i bröstet igen. Grannen grep tag i kvinnan, men hon vägrade först släppa kniven som satt i mannens mage. Till slut brottades hon ner och hölls fast tills polis anlände.
Mannen blev allvarligt men inte livshotande skadad. Han hade stickskador i halsen och i magen. Grannarna och mannen är övertygade om att han skulle ha blivit mördad om de inte kommit till undsättning.
Kvinnan döms för mordförsök till fängelse i åtta år och ska dessutom betala 195 829 kronor i skadestånd till mannen. Hon är tidigare ostraffad och levde under ordnade förhållanden.
Gå till toppen