Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftig explosion på Lilla torg – två greps

För andra gången på två veckor har restaurang Izakaya Koi vid Lilla torg i natt utsatts för ett bombdåd. Två personer greps, misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse, men har försatts på fri fot. ”Det är rena turen att ingen människa kom till skada”, säger polisens talesperson Ewa-Gun Westford.

Händelsen utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse.Bild: Bengt Arvidson
Flera personer hörde en smäll i Malmö vid 02-tiden under natten mot fredagen. Samtidigt gick ett automatlarm vid Lilla torg. Polisen och räddningstjänsten åkte dit och det visade sig vara restaurang Izakaya Koi som drabbats av någon slags explosion.
Fönsterrutor har gått sönder på butiker och restauranger i närheten.
Polisen var först framme och spärrade av hela torget, efter larmet 01.49.Bild: Patrick Persson
Polisen spärrade av torget i väntan på bombtekniker. Hundpatruller sökte spår i Slottsparken.
– Det har varit en detonation. Vi kan väl utesluta att det är något som skett av en olyckshändelse, sa Jerker Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö.
Händelsen utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse, då skadorna är omfattande både på den drabbade restaurangen och grannfastigheter.
Polisen presstalesperson Ewa-Gun Westford säger att det är omfattande materiella skador på restaurangen och dess utemiljö.
Izakaya Koi utsattes för ett brandattentat 29 april. Då hade någon kastat in en molotov-cocktail.
Vid 02.30-tiden stoppades en personbil på Regementsgatan i höjd med Kronprinsen. I bilen fanns två personer som efter en kort stund greps av polispatrullen. De misstänks för grov allmänfarlig ödeläggelse.
– De rörde sig i de centrala delarna av Malmö, sa polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford på morgonen.
Är de gripna kända av polis sedan tidigare?
– Det här är personer vi känner – båda de gripna, säger Ewa-Gun Westford.
De två misstänkta är båda i 20-årsåldern. De anhölls av åklagare under fredagen, men anhållandet hävdes senare under dagen.
Det fanns under fredagseftermiddagen inte tillräckligt med bevis mot de misstänkta för att hålla dem fortsatt anhållna.
– De är släppta. De är fortfarande misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, säger Erik Liljenström, inre befäl vid polisen.
Vid åttatiden på morgonen har polisens avspärrningar på detonationsplatsen hävts.Bild: Bengt Arvidson
Det handlade inte om en molotov-cocktail den här gången, som i det förra attentatet.
– Vad det var den här gången vet vi inte, men det är större skador i ett vidare område. Det talar sitt tydliga språk. Det här var något kraftigare än en molotovcocktail, säger Ewa-Gun Westford.
Det finns inga gripna för det förra dådet?
– Nej.
Nu börjar en helg. Vad gör polisen för att skydda en av Malmös viktigaste nöjesmötesplatser?
– Det trygghetsskapande blir en uppgift att titta på. Att vi kommer att vara på Lilla torg på ett eller annat sätt är helt klart.
Vid åttatiden på morgonen hade polisens avspärrningar på detonationsplatsen hävts. Hantverkare arbetade med de omfattande skador som har uppstått. Polis fanns också på plats.
Läs också Otryggheten i staden växer efter sprängningarna
Läs också Brandattentat mot restaurang på Lilla torg
Vid explosionen krossades flertalet rutor i restaurangen som ligger i ett trevåningshus. Även närliggande restauranger och affärslokaler fick sina rutor krossade av explosionen.Bild: Patrick Persson
Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen