Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Första åtalen i fuskhärva om studiemedel

Centrala studiestödsnämnden (CSN) tros ha lurats på tiotals miljoner kronor i en stor bedrägerihärva. Nu har flera stämningsansökningar lämnats in till Göteborgs tingsrätt, skriver GP.

Ett antagningsbesked från ett utländskt lärosäte kunde ge sexsiffriga belopp från CSN. Numera är reglerna strängare. Arkivbild.Bild: Jessica Gow/TT
Bland andra åtalas tre unga män i Göteborg för att ha deltagit i bedrägerierna, dock utan att ha en central roll. De ska ha kontaktats av mellanhänder som erbjudit snabba pengar i utbyte mot personuppgifter. Huvudfigurerna i härvan, en handfull personer, har därefter använt id-uppgifterna för att söka studiemedel för dyra studier utomlands.
– Vi har exempel på personer som sökt och fått ut runt 200 000 kronor för en termin, säger kammaråklagare Håkan Larsson till GP.
Totalt har cirka 200 personer kartlagts i ärendet, varav omkring 15 personer ställs inför rätta. Flera av dem som lånade ut sina personuppgifter hade stora skulder och/eller missbruk att finansiera.
Bedrägerierna ska ha begåtts under åren 2014–2017. Sedan dess har regelverket stramats upp. Numera görs mindre engångsutbetalningar och rätten att få stora summor utbetalade i förväg har begränsats, förklarar CSN:s pressekreterare Klas Elfving.
– Regeringen ville stimulera fler svenska studenter att läsa på spetsutbildningar utomlands, som på Harvard. Därför öppnades möjligheten till större utbetalningar, för att kunna betala terminsavgifter och annat. Men efter det att regelverket stramades upp 2018 har antalet avslöjade brott minskat betydligt, säger han till TT.
Gå till toppen