Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han föreslås bli Lommas nya oppositionsråd

Bor man i Lomma eller Bjärred ska man må bra. Vare sig man är elev i någon av skolorna eller om man bor på ett äldreboende. Det tycker Per Bengtsson (S) som nominerats till posten som oppositionsråd i Lomma kommun.

Per Bengtsson (S) ser ljust på Socialdemokraternas framtid i Lomma kommun.Bild: Johanna M Karlsson
Den 23 maj blir det officiellt.
Då ska kommunfullmäktige besluta om man godkänner förslaget att Per Bengtsson (S) ersätter Lisa Bäck (S) som oppositionsråd.
Ett ja är troligt. Och ett ja skulle innebära en stor förändring i Per Bengtssons liv. Han skulle behöva lämna jobbet som sjuksköterska i hemsjukvården i Malmö och istället ägna sig på heltid åt politiken. Han skulle också bli ansiktet utåt för kommunens näst största parti, och sannolikheten att han blir igenkänd på affären kommer öka markant.
– Men jag har inga problem att prata inför folk, jag har faktiskt varit sångare i ett hårdrocksband, säger Per Bengtsson.
Han gick med i partiet 2007. Då bodde han i Lund. Studierna var avslutade och han kände att han behövde något att engagera sig i. Men att det skulle bli Socialdemokraterna var inte en självklarhet, i alla fall inte när han nu ser tillbaka på beslutet.
– Det hade kanske inte blivit Moderaterna, men jag har en viss liberal ådra.
Sedan dess har han hunnit flytta till Lomma, få två barn och blivit invald i kommunfullmäktige.
Hur kommer det märkas om du tar över rollen som oppositionsråd?
– Jag är lite skäggigare än Lisa. Nej, men skämt åsido så handlar det väl mest om perspektivet. Jag är småbarnsförälder, medan Lisa är farmor och mormor. Nu vill vi båda två att politiken ska bli lite yngre.
Vilka är dina viktigaste politiska frågor?
– Nummer ett är vård och omsorg, det är där jag har fackkunskapen.
Socialdemokraterna i Lomma har hela tiden sagt att äldreomsorgen bör bli kommunal igen. Står du fast vid det?
– Det är en fråga där jag har pendlat. Jag har jobbat inom offentligt drivna verksamheter som inte har funkat alls. Jag tycker att det är bra med en mångfald av idéer och gillar tanken på kooperativ och kollektiv. Men i Lomma har äldreomsorgen bara fungerat så att man har försämrat villkoren för personal och de äldre. Något behöver man göra.
Som nummer två på listan över Per Bengtsson viktigaste politiska frågor kommer skolan. Och då menar han varken lokaler eller betygssnitt.
– När jag pratar om skolan så pratar jag främst om psykisk ohälsa och stress. Man ska må bra i skolan, och det behövs en stor satsning på elevhälsan med kurator och skolpsykolog på plats oftare.
”Vi var alla väldigt besvikna på valdagen.”
Ett av, om inte det viktigaste uppdraget för Per Bengtsson blir ändå att få fler kommuninvånare att rösta på partiet. I valet 2018 tappade Socialdemokraterna nära 3,5 procent av väljarstödet i kommunen, och med det två mandat i kommunfullmäktige.
– Jag tror att alla vi som jobbade inför valet kände en viss medvind, och vi var alla väldigt besvikna på valdagen.
I utvärderingar partiet gjort efter valdagen har man frågat sig om man gick för hårt fram med sin viktigaste valfråga – bristerna i äldreomsorgen. Kan det ha skrämt bort väljare? Nej, förmodligen inte.
Det största rösttappet för Socialdemokraterna, liksom för Moderaterna, berodde istället på framgångarna för Fokus Bjärred. Nu ska S se till att höras mer i debatten om frågor som rör den norra kommundelen.
– Vi syntes inte tillräckligt mycket där helt enkelt. Till exempel kampanjade vi varje dag i Lomma inför valet. Vi var inte i Bjärred varje dag, säger Per Bengtsson.
Vill du veta mer om vad som händer i Lomma kommun? Prenumerera då på vårt nyhetsbrev!
Gå till toppen