Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Husrannsakan hos ännu en dansk banktopp

Polis gjorde på fredagen husrannsakan hos tidigare ordföranden i det danska Finanstilsynet Henrik Ramlau-Hansen. Han misstänks för inblandning i den stora penningtvättskandalen under sin tid som finanschef tid på Danske Bank, skriver danska tidningen Börsen.

Henrik Ramlau-Hansen är den senaste i raden av tidigare högdjur på Danske Bank som misstänks för brott i spåren av den penningtvättsutredning som bedrivs av myndigheter i bland annat Danmark, USA och Estland.
Tillslaget är extra omskakande eftersom den i dag 64-årige Henrik Ramlau Hansen gick från finanschefsposten i Danske Bank 2015 till att 2016 bli ordförande för landets tillsynsmyndighet Finanstilsynet.
Det senare uppdraget lämnade han våren 2018 i samband med att samma myndighet lade fram den rapport som fick penningtvättskandalen att brisera, och Danske Banks aktiekurs att störtdyka.
Tidigare i veckan blev det känt att åklagaren gjort husrannsakan hos Thomas Borgen, vd för Danske Bank fram till i september 2018. Borgen avgick i spåren av penningtvättskandalen. Han misstänks nu för brott då han var ansvarig för den utländska verksamhet under stor del av den tid som brotten ska ha begåtts. Han ska enligt bankens egen advokatutredning ha känt till problemen i Tallinn sedan 2010.
Ytterligare sju tidigare höga chefer i Danske Bank har hittills delgivits misstanke om brott.
Danske Bank utreds för att i stor skala ha hjälpt kriminella ryssar att slussa ut svarta pengar ur Ryssland via bankens estniska filial. Enligt Financial Times kan härvan total sett handla om bortåt 270 miljarder kronor.
Europeiska bankmyndigheten, EBA, meddelade i februari i år att den danska Finanstilsynet och Estlands Finantsinspektsioon formellt utreds för eventuella brott mot EU:s regler i den bristfälliga översynen av Danske Bank.
Danmarks näringsminister Rasmus Jarlov har tidigare uppgett att det inte finns några indikationer på att Finanstilsynet agerat felaktigt. Myndigheten har dock fått utstå kritik, bland annat från de estniska kollegorna som hävdat att tidigare varningar om oegentligheter hos Danske Bank besvarats med axelryckningar.
Gå till toppen