Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

IS utropar ”provins” i Indien

IS utropar en "provins" i Indiska Kashmir. Arkivbild.Bild: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Terrorgruppen IS utropar en ”provins” i indiska Kashmir, efter att en extremist med påstådd koppling till gruppen dödats i en sammandrabbning mellan militanta grupper och säkerhetsstyrkor.
IS uppger också i ett uttalande från jihadisternas propagandaorgan Amaq att gruppen skadat indiska soldater i staden Amshipora.
Uttalandet ses av analytiker som ett sätt att stärka gruppens ställning efter att den tvingats från sitt territoriella ”kalifat” i Irak och Syrien i april.
– Etableringen av en ”provins” i ett område där organisationen inte har något som liknar ett faktiskt styre är absurd, men den bör inte avskrivas, säger Rita Katz vid USA-baserade övervakningsorganet Site som följer terrorgrupper via internet.
– Världen kan himla med ögonen åt den här utvecklingen, men för jihadister i de här utsatta regionerna är det här viktiga gester som bidrar till att lägga grunden i ett återuppbyggande av kartan för IS ”kalifat”.
Gå till toppen