Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

IS utropar ”provins” i Indien

IS utropar en "provins" i Indiska Kashmir. Arkivbild.Bild: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Terrorgruppen IS utropar en ”provins” i indiska Kashmir, efter att en extremist med påstådd koppling till gruppen dödats i en sammandrabbning mellan militanta grupper och säkerhetsstyrkor.
IS uppger också i ett uttalande från jihadisternas propagandaorgan Amaq att gruppen skadat indiska soldater i staden Amshipora.
Uttalandet ses av analytiker som ett sätt att stärka gruppens ställning efter att den tvingats från sitt territoriella ”kalifat” i Irak och Syrien i april.
– Etableringen av en ”provins” i ett område där organisationen inte har något som liknar ett faktiskt styre är absurd, men den bör inte avskrivas, säger Rita Katz vid USA-baserade övervakningsorganet Site som följer terrorgrupper via internet.
– Världen kan himla med ögonen åt den här utvecklingen, men för jihadister i de här utsatta regionerna är det här viktiga gester som bidrar till att lägga grunden i ett återuppbyggande av kartan för IS ”kalifat”.
Gå till toppen