Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöbor tågade med barnvagnar för att ge röst åt kvinnor och flickor i krig

Varannan minut dör en kvinna av en graviditet eller förlossning i världen. Under krig och konflikter ökar riskerna. I Malmö samlades ett sextiotal personer under lördagen i Raoul Wallenbergs park för en ”barnvagnsmarsch” mot mödradödlighet. Sydsvenskan var där och frågade: Varför är du här?

Bild: Elinor Strand
Linn Bergvall och Per Falk med dottern Bell:
– För att stötta andra människor som inte har lika bra tillgång till vård som vi har i Sverige, säger Linn Bergvall.
– Det här är första året jag deltar. Jag har inte haft en tanke på de här frågorna förrän Bell kom in i bilden, säger Per Falk.
Bild: Elinor Strand
Marie Lundgren med Lykke i famnen:
– Jag har själv tre barn och vill att alla ska få samma möjlighet till en säker graviditet. Det här är en årlig tradition och den enda politiska demonstrationen jag deltar i.
Bild: Elinor Strand
Lova och Alma Lundgren följde med mamma Marie och viftade med RFSU:s flaggor och knaprade på russin.
Bild: Elinor Strand
Mikael Hammarsköld:
– Jag är med i RFSU som organiserar den här marschen. Runt om i världen dör många gravida kvinnor helt i onödan, av orsaker man kan förhindra. Det viktigaste är att förbättra möjligheten för kvinnor att träffa sjukhuspersonal i konfliktområden. Mödradödlighet är kanske inte så aktuellt i Sverige men även här behöver förlossningsvården bemannas upp.
Bild: Elinor Strand
Alexandra Edvinsson och Fredrik Larsson med Selma och hunden Flipp.
– Vi är här för att uppmärksamma våra makthavare på att många kvinnor riskerar att dö av sin graviditet. Som medsyster har jag en skyldighet att stå upp för dem som utsätts för sexualiserat våld i krisområden, säger Alexandra Edvinsson.
Bild: Elinor Strand
Ellen Sturesson:
– Jag är här för att jag är vice ordförande i RFSU Malmö som ordnar marschen här. Men det sker på ett femtiotal orter i hela landet i dag. Fokus i år är på vikten av mödrahälsovård i krisområden. Tjejer och kvinnor på flykt är extra utsatta. De är inte bara i akut behov av mat och vatten, utan behöver även tillgång till säkra aborter, preventivmedel, sexualupplysning och mödrahälsovård.
”Barnvagnsmarschen” tågade med budskapet ”Stoppa mödradödligheten”, från Raoul Wallenbergs park, via gågatan till S:t Johannes kyrka i Malmö. Under lördagen ordnades liknande demonstrationer på ett femtiotal orter runt om i landet.Bild: Elinor Strand
Gå till toppen