Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN bekräftar att rebellerna drar sig tillbaka

Regeringssidan avfärdar det hela som ett falskt skådespel och anklagar också FN för att spela med. Men FN bekräftar nu att Huthirebellerna i Jemen följer överenskommelsen och drar sig tillbaka från tre hamnstäder vid Röda havet.

Huthirebellerna ska på lördagen inleda sitt tillbakadragande från tre hamnstäder i Jemen, bland dem al-Hudaydah (Hodeida). Arkivbild.Bild: Hani Mohammed/AP/TT
– Ja, det har börjat, bekräftar FN:s talesperson Farhan Haq för AFP.
Enligt kommittén RCC – som leder arbetet med att flytta de stridande trupperna längre ifrån varandra – har rebellerna gått med på en ensidig förflyttning från hamnarna i al-Hudaydah, Salif och Ras Isa. Den första av dessa används för många slags transporter och anses avgörande för att få in humanitärt bistånd, den andra hamnen används för frakter av spannmål och den tredje för oljetransporter.
Källor nära rebellerna uppger att kontrollen över hamnarna på lördagen lämnades över till personal från kustbevakningen.
I Salif fanns FN-personal på plats i hamnen. Drygt tio lastbilar med rebeller och allehanda vapen på lämnade området, enligt ett vittne.
– Kustbevakningen har tagit över i Salif, säger vittnet.
Detta avfärdas av Muammar al-Iryani, informationsminister i den internationellt erkända regeringen. Enligt honom lämnade visserligen en del rebeller hamnarna men de ersattes genast av andra rebeller klädda i kustbevakningsuniformer.
– Det är ett försök att vilseleda det internationella samfundet, säger al-Iryani till Reuters.
Samma uppgifter lämnar också Al-Hasan Taher, guvernör i provinsen där al-Hudaydah ligger.
– Huthierna iscensätter ett nytt trick genom att lämna över hamnarna i al-Hudaydah, Salif och Ras Isa till sig själva utan någon övervakning av Förenta nationerna och regeringssidan, säger han till AFP.
Al-Hasan Taher anklagar också FN:s sändebud Martin Griffiths för att spela med i rebellernas fars. Enligt guvernören måste bevis till om vad som verkligen sker i hamnstäderna.
– Särskilt när det gäller identiteten på de trupper som tar över efter huthierna, säger han.
Ministern och guvernören företräder president Abd Rabbu Mansur Hadis regering, som jagats bort från huvudstaden Sanaa av de Iranstödda rebellerna.
Enligt RCC är det tänkt att FN-observatörer ska övervaka tillbakadragandena. Överenskommelsen om återtåget är en del i avtalet om eldupphör som nåddes under förhandlingar i Sverige i december. Tillbakadragandet var inledningsvis tänkt att börja redan i januari, men efter flera förseningar ska det inledas på lördagen och vara avslutat på tisdag. Bland annat var parterna oense om formerna för vad de enades om i Sverige.
FN:s säkerhetsråd ska på onsdag informeras om vilka tillbakadraganden som faktiskt gjorts på marken.
Det finns inga uppgifter om väntade förflyttningar av rebellernas motståndare, den sunnimuslimska saudiskledda militära alliansen som även stödjer den internationellt erkända regeringen och styrkor lojala till den.
Brigadgeneral Mohammed al-Qaderi, en högt uppsatt Huthibefälhavare, pekar på att motsidan bör agera.
”FN måste få den andra sidan att förbinda sig till leva upp till sina skyldigheter”, skriver han på Twitter.
Alliansen har anklagat rebellerna för att smuggla in vapen via hamnarna. Med tillbakadragandet säger sig FN få möjlighet att ta en ledande roll i att stötta skötseln av hamnarna och kontrollera vilka varor som finns i fartygen.
Fakta

Överenskommelsen om tillbakadragande

Enligt överenskommelsen ska de båda stridande parternas trupper dras tillbaka från hamnstäderna al-Hudaydah, Salif och Ras Isa och överlämna kontrollen till lokala myndigheter under överinseende av FN.

I den första fasen ska Huthirebellerna dra sig tillbaka fem kilometer från hamnarna mellan lördagen och tisdagen. Motsidans styrkor, som i dag står fyra kilometer från hamnen i al-Hudaydah, ska dra sig tillbaka en kilometer.

I den senare andra fasen ska båda sidorna dra bort sina trupper till ett avstånd av 18 kilometer från städerna medan tunga vapen ska flyttas 30 kilometer bort.

Källa: Reuters

Fakta

Konflikten i Jemen

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade dåvarande president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig åsidosatta och diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har över 10000 människor dödats och miljontals drivits på flykt.

Ett avtal om eldupphör slöts i Sverige i december men inte mycket har förändrats på marken. FN-ledda samtal mellan parterna har fortsatt, men det finns ännu ingen lösning för en varaktig fred.

Västliga länder, av vilka en del stödjer alliansen, har pressat på för att få ett slut på konflikten, som allmänt ses som ett krig via ombud (proxykrig) mellan Saudiarabien och Iran.

Kriget har förutom alla dödade och skadade lett till undernäring och svält, samt till att över 24 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd.

Gå till toppen