Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Större bensinläckage i Oljehamnen och risk för brand

En större mängd bensin läckte ut på marken i Oljehamnen i Malmö under lördagen. Det fanns risk för att bensinen skulle självantända i närheten av stora oljecisterner och räddningstjänsten inledde en stor insats.

– Alla resurser som vi tog dit var för att vara redo om det skulle bli en antändning av det som läckt ut i. Bensin är lättantändligt, säger Joel Johansson, inre befäl på Räddningstjänst Syd.
Läckan var i ett pumphus mellan två stora cisterner med bensin. Bensinen höll sig i huvudsak inom en förberedd invallning.
– Det kan få stora konsekvenser om vi får uppvärmning av de cisternerna. Det var för att vara på den säkra sidan som vi kraftsamlade om vi skulle få en brand där, vilket vi inte fick. Vi lyckades få på skum snabbt och få ner risken för antändning, säger Joel Johansson.
Skummet gör att det bildas en hinna över vätskeytan. Den ska förhindra att bensinen dunstar vilket leder till en ökad risk för självantändning.
– Om det hade börjat brinna när vi var där hade vi kunnat hantera det. Hade det börjat brinna när det började läcka ut hade det varit ett helt annat scenario, säger Joel Johansson.
Det var strax innan klockan 13 som räddningstjänsten larmades till platsen.
Ett tjugotal brandfordon från sju olika stationer i Malmö och flera kranskommuner samlades i Oljehamnen. Räddningstjänsten upprättade en fältstab på platsen med insatschef och insatsledning. De samarbetade bland annat med personal från hamnbolaget CMP.
Efter drygt tre timmar var läckan tätad. Räddningsinsatsen fortsatte sedan under kvällen.
– Vi har nu sugit upp allt som har läckt ut och tömt systemet. Nu håller företaget på att plugga igen och stänga ner systemet så att det inte kan läcka mer, säger Joel Johansson vid 20-tiden.
Bensinen togs om hand av en slamsugarbil som kan hantera brandfarlig vätska.
Bedömningen var först att omkring femton kubikmeter bensin läckt ut, men det var betydligt mycket mindre.
– Det berodde på ett missförstånd om hur mycket systemet kunde innehålla. Det kan innehålla upp till fyra kubikmeter, säger Joel Johansson.
Bild: Fredrik Hedenskog
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen