Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Grannprotester tog skruv – sluttrummat i Bara

Grannarnas protester gav resultat. Nu är det sluttrummat på lekplatsen vid Dubbeldammarna i Bara.

De fem markmonterade trummorna hamnar nu sannolikt på soptippen.Bild: Mats Amnell
Det var i somras som grönytan vid Dubbeldammarna fick en ny lekplats. Bland redskapen fanns fem bongotrummor i glad färger som snart kom att irritera vissa av de boende i de närliggande villorna.
– Det är ett ljud som hörs långväga och går igenom allt. Bilarna på vägen utanför störs vi inte av. Och ljuden av lekande barn blir man bara glad av. Men det här trummandet är något helt annat som man bara blir irriterad av, berättade en granne, när Sydsvenskan knackade dörr i området i juli 2018, som jämställde ljudet med basdunket från en musikanläggning.
Grannarna berättade att yngre trummisar dominerade under dag- och tidig kväll medan tonåringar kunde fortsätta under sena kvällar och in på natten.
Kommunen, som låtit anlägga lekplatsen, hoppades att trummandet med tiden skulle avta när nyhetens behag gått över. Men sedan klagomålen kvarstått har man i två omgångar försökt dämpa resonansen i trummorna genom att delvis fylla dem med fogskum.
Men inte heller det har hjälpt.
– Det är främst fyra hushåll har känt sig störda. Sedan finns det andra invånare som tycker att det varit fel att ljuddämpa trummorna, eftersom det inte längre blir roligt att spela på dem, säger kommunens gatu- och parkchef Johanna Andersson.
Därför har beslutet nu fattats att ta bort trummorna.
– Grannarna har fortsatt att klaga. Eftersom det redan finns en del annat buller i omgivningarna bidrar trummorna till att man når gränsvärdena för utemiljön. Nästa steg hade blivit att blivit att göra en riktig bullerutredning som kostar mer än trummorna är värda, säger Johanna Andersson.
Något nytt lekredskap tillkommer inte på lekplatsen. Men däremot fortsätter en tidigare inledd upprustning av området med nya träd och växtplanteringar. Då ska även en stor gunga monteras upp på området.
Gå till toppen