Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Okej att vissla efter kvinnor på gatan, anser danskar

Det är okej att vissla efter kvinnor på gatan anser var tredje dansk, och bara en av sex anser sig vara feminist. En opinionsundersökning i 23 länder visar att Danmark är ett av de minst feministiska länderna av dem alla.

Den nätbaserade undersökningen hade 25 000 deltagare och gjordes av YouGov-Cambridge Globalism Project.
Danskarna kallar sig inte själva feminister och har större tolerans än några andra för att vissla efter kvinnor på gatan, enligt en stor nätundersökning.Bild: Peter Frennesson
Den visade också att synen på Metoo-rörelsen, som uppmärksammade sexuella trakasserier mot kvinnor, var allra mest negativ i Danmark av de västliga länder där det uppmärksammades. Nära 40 procent av de danskar som svarat gillade inte Metoo.
Att vara feminist har inte någon bra klang i Danmark. Bra cirka 17 procent av de tillfrågade kallar sig det, färre än i Turkiet och i nivå med Mexico. I Sverige var det 46 procent av svenskarna som ansåg sig vara feminister, enligt undersökningen som refereras i Guardian.
Att vissla eller ropa efter kvinnor på gatan är också allra mest accepterat i Danmark, av över 30 procent. Italien, Frankrike och Turkiet är länder som ligger långt under det talet.
Undersökningen är naturligtvis inte vetenskapligt underbyggd - men har ändå väckt överraskning eftersom Danmark ligger långt fram när det gäller jämställdhetslagstiftning på arbetsmarknaden och har utbyggd barnomsorg.
Rikke Andreassen, professor i genus och kommunikation vid Roskilde universitet, förklarar den höga toleransen för rop och visslingar:
– Vi har en kultur där man inte anser att något är rasistiskt och sexistiskt om du inte menat det så. Du kan ta på en kvinna, men om du gjorde det ”på skoj” tycker vi inte det är så illa, säger hon till Guardian.
I Danmark ansågs Metoo-uppropen vara en fråga för kultur- och opinionssidor, medan det i Sverige blev politiskt.
– Massor av människor skrev och ifrågasatte om kvinnor verkligen hade blivit sexuellt trakasserade, eller om de bara var överkänsliga, säger Rikke Andreassen.
Gå till toppen