Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Linda Fagerström: Så skulle ett minnesmärke över Peter Mangs offer kunna bli

Förslaget om ett minnesmärke över mördaren Peter Mangs offer väcker debatt. Att bearbeta Malmöbornas kollektiva erfarenhet av morden borde vara ett självklart val, skriver Linda Fagerström.

Jeremy Dellers konstverk ”It is what it is”, bestående av resterna av en bil som sprängts vid ett terrordåd i Bagdad.Bild: Lefteris Pitarakis
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Ett märkligt följe drog genom USA för några år sedan. En brittisk konstnär och hans gäng körde från stat till stat i lastbil med ett rostigt bilvrak fastsurrat på flaket. Vid bensinmackar, snabbmatställen och köpcentrum längs vägen kom förbryllade amerikaner fram och frågade ”men vad är det där?” När konstnären och hans medarbetare svarade ”well, det är vad det är” kom följdfrågorna. Skrothögen visade sig vara resterna av en utbränd bil från Bagdad, som sprängts i luften våren 2007 – just när George W Bush intensifierade den amerikanska truppnärvaron i Irak. På bara några månader skickades då fler än 20 000 amerikanska soldater dit.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen