Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sju idéer som ska bära Lund ut i världen

Tinder för forskare, SM för landets smartaste ungdomar och världens största solur. Det är några av de 100 idéer som tv-profilerna Folke Rydén och Johan Wester tagit fram för att sätta Lund på kartan. Här presenterar Folke Rydén sina sju favoriter.

”Vi vill ta tillvara på de möjligheter som nu föds runt Lund”, säger Folke Rydén, journalist och dokumentärfilmare som talar om idéerna på Late Night Lund den 15 maj.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Tv-profilerna Folke Rydén och Johan Wester arbetar med projektet The Lab & Beyond i Lund. Det ska lyfta nya spännande berättelser om forskning och utveckling som utgår från forskningsanläggningarna MAX IV och ESS i Lund.
– Det är väldigt, väldigt stora saker som håller på att hända i Lundaregionen, runt forskningsanläggningarna. Målet är att ta tillvara de möjligheter som föds, säger Folke Rydén.
De ska ta fram 100 bra idéer.
– Vi är på god väg mot hundra. Det handlar band annat om spännande event, dokumentärer, porträtt och workshops. Vår förhoppning är att de ska realiseras, säger Folke Rydén.
Sydsvenskan bad om hans favoritidéer:
1. Tinder för forskare. Genom en smart dejting-app möts forskare och byter erfarenheter och kunskaper och kanske mer än så.
2. Lund International Youth Seminar. Världens främsta unga forskare bjuds årligen in till Lund för att ta del av ett unikt program under Nobelveckan.
3. Månadens Ess på ESS. En superkändis besöker ESS varje månad och skänker glans och briljans åt Lund och den världsledande forskningen. Exempel: entreprenören Elon Musk, Michelle Obama, Bill Gates, Steven Spielberg.
4. Lund, Sverige och världen. Den episka berättelsen om hur ESS hamnade i Lund och vad det betyder för världen. En internationell TV-dokumentär i tre delar.
5. Världens största solur. Placeras i området och påminner om den naturvetenskapliga och tekniska utvecklingen som lett fram till dagens MAX IV och ESS.
6. SM-vecka för kunskapstävlingar. En gång per år ordnas i Science Village svenska mästerskap för landets smartaste ungdomar.
7. Bright Club. Forskning möter stand-up. Komedi ska få forskare och allmänhet att mötas.
Folke Rydén och Johan Wester ska presentera de 100 idéerna på Almedalen i sommar, men redan på onsdag den 15 maj avslöjar de mer på Late Night Lund på Mejeriet.
Projektet The Lab & Beyond leds av Skånemotor och genomförs i samarbete med Folke Rydén Production och Science Village, med stöd av Sparbanksstiftelsen Finn.
Johan Wester, komiker och Lundaprofil, berättar om samarbetet med Folke Rydén på Late Night Lund.Bild: ANNA WAHLGREN
Gå till toppen