Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om Arkitektupproret, kärnkraft och den svaga kronan.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Hot, hån? Nej.
Med anledning av den oro som Heidi Avellan (4/5) uttrycker över fria sociala medier och hennes specifika utpekande av Arkitekturupproret som en källa till ”hån, hat, hot” vill vi replikera med några tillrättalägganden. Vana deltagare i självsanerande nätforum vet att personangrepp och hets leder till avstängning. Moderatorer på Facebook är införstådda i att bristande tillsyn kan släcka ner hela intressegrupper som bryter mot uppförandekoderna. Under dessa oemotsägliga regler har Arkitekturupproret verkat i snart fem år. Tiotusentals nyfikna följare deltar i en vidöppen samhällsdebatt om arkitektur och byggnation.
Medier älskar när vi ifrågasätter arkitekter, byggare, samhällsplanerare och politiker som förbehållslöst lovprisar kollegornas fuskbyggen med en aldrig sinande ström av ideologiska floskler och skönmålande klyschor.
Istället för att antyda inskränkningar i allas vår demokratiska rätt till yttrandefrihet, så kan väl Heidi Avellan komma med i den fria diskussionen och sakligt bemöta alla våra väl underbyggda påståenden om arkitektur och samhällsbyggnad? Arkitekturupprorets följare gråter inte ut i pressen om de får lite mothugg.
Sigvald Freylander
Svar: Tråkigt att en stor aktör som Arkitekturupproret inte vill diskutera tonen i det offentliga samtalet, utan istället anklagar mig för att ”antyda inskränkningar i allas vår demokratiska rätt till yttrandefrihet”. Detta med anledning av en krönika vars ärende var just yttrandefriheten och pressfriheten – inte Arkitekturupprorets syfte eller fula hus. Jag diskuterar ofta och gärna arkitektur och samhällsbyggnad, men den här gången handlade det alltså om det fria ordet. Hat, hot och hån tystar viktiga röster.
Heidi Avellan
Kärnkraft? Ja.
Plötsligt är det inte längre självklart att det som i alla sanna klimatpolitikers mun kallas energiomställning betyder att kärnkraften ska avvecklas. I ledaren (5/5) erkänns kärnkraftens betydelse i vår energimix, för att den är utsläppsfri. ”Det är inte kärnkraften som ska räddas utan klimatet” skriver tidningen och tycks mena att när det är avklarat och Ringhals 1 och 2 gjort sitt kan kärnkraften dumpas på riktigt. Ett steg i rätt riktning, det medges, men på sikt en väg som Svenska Kraftnät varnar för. Kärnkraften är omistlig för en säker elförsörjning.
Einar Fjellman
Euro? Nej tack.
Huvudledaren (12/5) klagar över den låga kronkursen, även om också vissa fördelar nämns. De flesta verkar omedvetna om hur stora fördelar det har varit för Sverige att ha sin egen valuta med flytande växelkurs. En relevant iakttagelse är hur Sverige klarat den senaste ekonomiska krisen jämfört med Finland. Ingen hävdar att finska företag skulle vara sämre än svenska, att finska arbetare skulle vara mindre flitiga eller sämre utbildade, eller att ekonomin skulle vara mera korrumperad än den svenska. Ända har Finland klarat krisen mycket sämre. Tillväxten under de senaste tio åren har i Sverige varit 15 procent mot 4 i Finland. Det är priset Finland betalar för euron, där kursen bestäms utifrån situationen i Tyskland. Medan Sveriges valuta löpande har anpassats till förhållanden i Sverige och omvärlden. Ändå finns det politiker som fortfarande hävdar att Sverige borde anslutas till euron.
Börje Widerberg
Svag krona? Illa för alla.
Problemen med en svag krona, utöver hotad konkurrenskraft på sikt för exportindustrin, måste ses mot den stora importen, som blivit dyrare. Riksbankschefen Stefan Ingves har nu ett antal år, i försök att öka inflationen, fört en räntepolitik som på det ekonomiska området för omvärlden framstår som så bisarr att investerare skyr landet. Utan framgång.
Är hans mål fel – fel diagnos? Är hans åtgärd fel – fel medicin? Borde han remittera patienten Sverige till annan specialist – avgå?
Niels Fuglede
Gå till toppen