Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Låt schlagern sprida ljus från Tel Aviv.

Netta Barzilai.Bild: Armando Franca
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Artister och fans är redan på plats. På tisdagen inleds Eurovision Song Contest, ESC, med en första semifinal och på torsdagen hålls en andra där det avgörs om svenske John Lundviks bidrag går vidare till lördagens final.
I vanlig ordning går spekulationerna isär om vem som har störst chans att vinna. Men ett ännu större diskussionsämne inför tävlingen har varit värdlandet Israels säkerhet och politik. Förklarligt nog. Häromveckan blossade våldet åter upp: hundratals raketer avlossades från Gaza och Israel svarade med flygangrepp.
Schlagerfestivalen ordnas i Tel Aviv, bara några mil från gränsen till Gazaremsan, och så sent som i början av april rådde osäkerhet om säkerhetsarrangemangen. Polisen stoppade då det förberedande arbetet till följd av pengabrist och tävlingsledningen vände sig, enligt The Jerusalem Post, direkt till premiärminister Benjamin Netanyahu för att försäkra sig om att saken skulle ordnas. Nu ska den vara löst och palestinska företrädare uppger dessutom att de har ingått ett avtal med Israel om eldupphör.
Det ger gott hopp om att ESC ska kunna genomföras som planerat, utan våld eller allvarligare hot.
Men tävlingen i sig är ändå omstridd i vissa kretsar.
I en debattartikel i Aftonbladet tidigare i vår krävde 171 svenska kulturarbetare att Sverige skulle bojkotta sångfesten i protest mot palestiniernas svåra situation. Liknande upprop har gjorts i Storbritannien, Irland, Island, Spanien och Malta. Också världsstjärnan Madonna har mötts av en kritikstorm för sina planer på att uppträda under finalen.
Israel kan förtjäna kritik för behandlingen av palestinierna, men det är svårt att se hur läget skulle förbättras av en schlagerfestivalsbojkott. Som fjolårets vinnare Netta Barzilai uttrycker saken:
"Det här är en ljusets festival, där vi delar scen oavsett religion och etnicitet, från alla dessa länder och kulturer. Att bojkotta, det är att sprida mörker."
Både själva ESC-arrangemanget och staden Tel Aviv förknippas med de progressiva, liberala krafterna i Israel. De förtjänar stöd, dem är det viktigt att stärka. Inte minst i det politiska läge som råder just nu. Netanyahu är känd för sin hårda hållning mot palestinierna och den lär inte blir mjukare i samarbete med de partier som han väntas stödja sig på för att bilda en ny regering.
Till saken hör också att USA i en nära framtid väntas lägga fram en ny fredsplan. Nya förhandlingar mellan parterna kan alltså äntligen vara inom räckhåll. Den israeliska opinionen saknar då inte betydelse för hur det går.
Fredsförhandlingar handlar om att ge och ta. Och ett Israel som känner sig internationellt utstött lär bli mindre benäget till eftergifter än ett Israel som upplever sig vara bland vänner – om än uppriktiga nog att komma med synpunkter och krav.
Redan det är ett gott argument för att inte bojkotta schlagerfesten. Att musiken förenar likaså. Så låt ljuset spridas från Tel Aviv.
Gå till toppen