Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Misstänkt i sprängutredning – för tredje gången

Två gånger tidigare har den 21-årige mannen pekats ut som ansvarig för grova sprängdåd i Malmö. Båda gångerna har han friats. Nu har han häktats på nytt – eftersom han knyts till ett parti sprängmedel som påträffats i ett trapphus.

21-åringen har suttit häktad för sprängdådet mot polisstationen på Rosengård ifjol och åtalats för en detonation utanför ett bostadshus på Höja. Båda dåden har han frikänts från.Bild: Johan Nilsson/TT
21-åringen ingår i den krets unga män som står under ständig polisuppvaktning genom projektet Sluta Skjut. Alla poliser i yttre tjänst känner till dem och har i uppdrag att kontrollera männen så fort tillfälle ges.
Det var i samband med en fordonskontroll natten mot den 16 april som 21-åringen och två andra personer kopplades till ett fynd av sprängmedel på Cronmans väg på Rosengård.
Läs också Nytt sprängdåd planerades – explosivt ämne i beslag
Alla tre blev anhållna för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Men bevisen höll inte för att begära dem häktade – och dagen därpå försattes männen på fri fot.
Samtidigt skickades både sprängmedlet och fynd från brottsplatsundersökningen för analys.
Efter tre veckor kom svaret: det finns säkrade spår från 21-åringen på platsen där sprängmedlet hittats.
21-åringen hämtades därför åter in till arresten. Under måndagen häktades han för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
– Min klient nekar till brott. Han har inte befattat sig med detta, säger advokat Bo Pettersson som försvarar 21-åringen.
– Han har rört sig i fel kretsar och då kan man komma nära sådana här olagliga anrättningar. Man kan röra saker utan att vara inblandad i något brottsligt.
Den förklaringen har tidigare frikänt 21-åringen från ett flerårigt fängelsestraff för att ha utfört ett sprängdåd.
Det handlar om en detonation som förstörde entrén till ett niovåningshus på Höja natten mot den 25 juli 2017. Ingen människa skadades vid dådet, men enligt brottsplatsundersökningen var det ren tur eftersom splitter slungades 26 meter från explosionsplatsen.
Läs också Åklagaren: Påhittad skuld motiv till sprängdåd mot småbarnspappa
Sprängladdningarna bestod av två Cobra 8-bangers. Men bara den ena detonerade. På den andra pjäsen kunde fingeravtryck från två unga män säkras. En av dem var 21-åringen.
En av de två sprängladdningarna på Höja detonerade aldrig. Trots att den 21-årige mannens fingeravtryck fanns på pjäsen friades han från inblandning i sprängdådet.
21-åringen uppgav i domstol att han tidigare blivit erbjuden att köpa bangers. Han höll i dem, men genomförde aldrig affären. På så sätt hamnade hans fingeravtryck på de explosiva produkterna.
Både tingsrätten och hovrätten ansåg att fingeravtrycken bara knöt 21-åringen till laddningen – inte själva explosionen.
Faktum är att 21-åringen varit huvudmisstänkt i en tredje sprängutredning. Denna gången mot Rosengårds polisstation.
På kvällen den 17 januari ifjol kastade en man med huva en dynamitladdning över stängslet in till parkeringen till Rosengårds närpolisstation.
En minut och 25 sekunder senare detonerade laddningen – och slet upp ett drygt kilo asfalt och spred splitter inom en radie av 50 meter.
Mannen satt häktad i fyra månader för dådet. Men bevisen räckte inte för att åtala honom.
Fallet med 21-åringen är knappast unikt. Polisen har mycket svårt att knyta misstänkta till sprängdåden som drabbar Malmö.
– Vid utredningar som gäller bränder och detonationer är det svårare få tag på teknisk bevisning, eftersom spåren försvinner, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.Bild: Johan Nilsson / TT
13 explosioner i Malmö i år rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Ingen sitter frihetsberövad i någon av dessa utredningar.
Läs också Lista: Sprängdåd i Malmö 2019
– Vid utredningar som gäller bränder och detonationer är det svårare få tag på teknisk bevisning, eftersom spåren försvinner, förklarar Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.
– Detonationerna vi har sker dessutom nästan uteslutande nattetid. I ett sådant läge är det betydligt färre potentiella vittnen ute.
Läs också Bevisen mot de misstänkta sprängarna håller inte
Däremot sitter fem män häktade i en större härva som innefattar ett antal sprängdåd ifjol och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter årsskiftet.
Gå till toppen