Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu börjar musikchecken gälla – fem musikskolor att välja på

Nu har de första ansökningarna till privata musikskolor via musikchecken kommit in i Lund. Men det är inte säkert att alla elever får sin sökta plats – trots musikcheck.

”Det kommer att bli en inkörsperiod”, säger Annika Eklund, kulturchef i Lund. Hon pekar på att det är knappt om tid för de olika musikskolorna att hitta lokaler och pedagoger till höstterminen.Bild: Tom Wall
Det handlar i ett första steg om barn födda 2011 och 2012, som är 2 939 till antalet i Lunds kommun. Kulturchefen Annika Eklund räknar med att max var femte av dem kommer att söka till musikskola, vilket ger 588 elever. De är nu de första Lundabarnen som kan välja att söka till instrumentlektioner bland fyra privata och en kommunal aktör, med ekonomiskt stöd av kommunen.
– Musikchecken gäller endast musikundervisning på instrument och innebär att eleverna betalar samma avgift, 1 100 kronor, oavsett om de väljer den kommunala musikskolan eller någon av de privata aktörerna, säger Annika Eklund, kulturchef Lund.
Övriga kulturkurser ligger utanför musikchecken och har andra avgifter.
Att det endast blev två årskurser som får musikcheck i år beror på att det var så långt de avsatta 5,5 miljonerna räckte.
Hon jämför systemet med ”fritt kundval", som finns inom vård och friskolor, och ser en risk för vissa inkörningsproblem:
– Alla elever kommer inte ifråga i höst eftersom aktörerna kanske inte kommer att hinna bygga ut till terminsstarten. Det är väldigt knappt om tid, säger hon.
Nu kan de första Lundaeleverna välja privata musikskolor, med bidrag från kommunen. Fem musikskolor har blivit godkända. Arkivbild.Bild: Hussein El-alawi
Än så länge vet man inte vad som blir populärt och var det kommer att bildas köer. Turordningsregler kommer inte att användas vid denna första anmälningsperiod utan lottning.
Fem musikskolor har blivit godkända: kommunala Kulturskolan, Limus musikskola AB, Medborgarskolan syd, Mejeriets musikskola och PSS Lunds Musikskola.
Musikchecken har varit ett politiskt trätoämne i flera år innan den antogs.
Fram till den 26 maj kan eleverna ansöka om musikskola via musikchecken.
Gå till toppen