Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vandaler startade och släckte själva brand på vikingamuseet

Fotevikens vikingamuseum utsattes för skadegörelse i helgen. Obehöriga tog sin in på området och startade en brand, som de sedan själva släckte.
– Det brann tio meter från våra hus, så det är en himla tur i oturen att det inte spred sig, säger museichef Björn M Jakobsen.

"De har varit inne i ett av våra rekonstruerade hus, hittat en brandsläckare och släckt elden själva", säger museichef Björn M Jakobsen.Bild: Elin Wrethov
Natten mot söndagen fick museet påhälsning av vandaler. Väl inne på området har personerna tagit sig in i ett tält som tillhör hantverkare och stulit en mindre summa pengar. Där har de också hittat en gasolbrännare som använts för att tända eld på gräsmattan.
– Sedan verkar det som de har blivit rädda. För därefter har de varit inne i ett av våra rekonstruerade hus, hittat en brandsläckare och släckt elden själva, säger museichef Björn M Jakobsen.
Gräsbranden startade ett tiotal meter ifrån museets byggnader.
– Eftersom det är så torrt i gräset går det fort så in i helsike just nu. Det var tur i oturen att elden inte spred sig, säger Björn M Jakobsen.
Han berättar att museet i perioder haft problem med ungdomsgäng som tar sig in på området, men att det aldrig fått så allvarliga konsekvenser som i helgen. Framöver kommer museet därför att öka kameraövervakningen och bemanna upp med fler personer som har tillsyn nattetid.
Händelsen är också polisanmäld.
Gå till toppen