Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

28 lägenheter i fel händer – misstänkt köfuskare håller sig undan utomlands

Snart två år har gått sedan en anställd på Boplats Syd polisanmäldes misstänkt för att ha manipulerat bostadskön. Totalt 28 lägenheter hamnade i fel händer. Men när han kallades till förhör i vintras dök han aldrig upp. Han har nu hållit sig undan polisen i flera månader, skriver Hem och Hyra.

Sedan köfusket uppdagades har Boplats Syd ändrat sina rutiner och granskar nu blivande anställda i rekryteringsprocessen.Bild: Patrik Renmark
I juli 2017 uppdagades köfusk hos det kommunala bolaget Boplats Syd, Skånes största fastighetsförmedlare.
En anställd misstänktes ha väckt liv i gamla och avregistrerade profiler med lång tid i bostadskön – med nya personer som bostadssökande. På det sättet ska totalt 28 lägenheter ha gått till fel personer. Ytterligare 102 profiler hade förberetts och låg redo för fusk.
Den anställde mannen har ett kriminellt förflutet och blev snabbt intressant för polisen.
– Det här är en kö som det inte ska gå att fuska sig fram i, det är som en kniv i hjärtat att en medarbetare som gör det, har Boplats Syds vd Krister Hjelm tidigare sagt.
Mannen avskedades från Boplats Syd men polisutredningen dröjde. Först i december förra året kallades den misstänkte till sitt första förhör. Han dök aldrig upp, något som Hem och Hyra uppmärksammade redan då.
Polisen har fortfarande inte fått kontakt med den tidigare Boplats Syd-anställde som misstänks befinna sig utomlands.
– Det är ett bekymmer att vi inte får tag på den misstänkte, säger åklagaren Lars Morand till Hem och Hyra.
Sedan köfusket uppdagades har Boplats Syd ändrat sina rutiner och granskar nu blivande anställda i rekryteringsprocessen. De 28 personer som egentligen skulle ha tilldelats de lägenheter har kompenserats.
Gå till toppen