Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cannesjuryns ordförande: En storslagen buffé

– Jag är inte här för att bedöma filmer. Jag är här för att reagera på dem. Det förklarade Alejandro González Inárritu, ordförande för tävlingsjuryn vid årets Cannes-festival, när festivalen invigdes på tisdagen. Han beskrev filmfestivalen som ”en storslagen buffé med många smaker”.

Kelly Reichardt, Maimouna N'Diaye, Alejandro González Inárritu, Elle Fanning, och Alice Rohrwacher från juryn poserar framför fotograferna inför invigningen av årets filmfestival i Cannes.Bild: Vianney Le Caer
Inárritu är mannen bakom filmer som ”Babel”, ”Biutiful”, ”Birdman” och ”The revenant”. I juryn sitter också den italienska regissören Alice Rohrwacher, den grekiske regissören Yorgos Lanthimos och den amerikanska skådespelerskan Elle Fanning (med sin ålder på 21 år troligen den yngsta jurymedlemmen någonsin).
Inárritu, som senast besökte Cannes för två år sedan med en virtual reality-installation, konstaterade att han fortfarande inte vet hur saker och ting ska fungera på festivalen – ”eller hur jag ska kunna vara ordförande”.
– Jag kan inte kontrollera någonting, inte mina inspelningar, inte min familj. Det ska bli spännande att möta mina jurymedlemmar varje dag. Det kommer att bli en intensiv och tuff tid.
Under de senaste åren har Cannesfestivalen haft en konflikt med Netflix – man vägrar att visa Netflix-producerade filmer eftersom det i Frankrike i lag finns ett långt fönster mellan bio- och tv-visning. Detta är ett inslag i debatten om hur filmer numera produceras och hur de konsumeras.
– Det som det handlar om nu är hur vi upplever film, hur filmer blir tillgängliga för alla. Jag har inget emot att se en film i min telefon eller på min ipad. Men det blir ingen upplevelse, säger Alejandro González Inárritu.
En journalist på presskonferensen frågade om mexikanen Inárritus syn på en värld där USA:s president vill resa en mur mot Mexiko.
– Den vr-film jag visade här för två år sedan, om flyktingkrisen, är mitt svar. Murar är grymma och farliga och drabbar de allra fattigaste, de som riskerar sina liv för att fly från våld och våldtäkter och andra grymheter, svarar han och fortsätter:
– Det är män som styr med ilska och med lögner, de manipulerar människor som inte vet något, vi vet alla vad som händer runtom i världen nu och vi vet hur det kommer att sluta om det får fortsätta.
Fakta

Filmerna som tävlar om Guldpalmen

Jim Jarmusch: "The dead don't die"

Pedro Almodóvar: "Pain and glory"

Marco Bellocchio: "Il traditore"

Bong Joon-Ho: "Parasite"

Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne: "Unge Ahmed"

Arnaud Desplechin: "Roubaix, une lumière"

Yinan Diao: "Nan fang che zhan de ju hui"

Mati Diop: "Atlantique"

Xavier Dolan: "Matthias & Maxime"

Jessica Hausner: "Little Joe"

Abdellatif Kechiche: "Mektoub, my love: Intermezzo"

Ken Loach: "Sorry we missed you"

Ladj Ly: "Les misérables"

Terrence Malick: "A hidden life"

Juliano Dornelles och Kleber Mendonça Filho: "Bacurau"

Corneliu Porumboiu: "The whistlers"

Ira Sachs: "Frankie"

Céline Sciamma: "Portrait de la jeune fille en feu"

Elia Suleiman: "It must be heaven"

Quentin Tarantino: "Once upon a time in Hollywood"

Justine Triet: "Sibyl"

Gå till toppen