Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Eggemannen dansar mot målet att få en egen show

Daniel Ekberg dansar på Instagram för att sprida glädje och visa att man får se ut som man vill och hur man vill. Han har hunnit med att dansa i både Bingolotto och Malou efter tio, men nöjer sig inte med det – nu hoppas han på att kunna dra i gång en helt egen dansshow.

Daniel Ekberg.Bild: Sandra Qvarfordt
Eggemannen, eller Daniel Ekberg som han heter, är kanske mest känd för sina glädjefulla fredagsdanser som han publicerar på sitt Instagramkonto. Efter att ha varit med i både Bingolotto, Breaking News och Malou efter tio känns han inte bara igen i Malmö, utan i hela Sverige.
– Jag blir igenkänd alldeles lagom mycket, säger Daniel Ekberg.
I lägenheten finns köket som återses i de allra flesta fredagsdanserna på Daniel Ekbergs Instagramkonto, men där finns också flera musikanläggningar, en vinylspelare och några portabla högtalare. Daniel Ekberg är ett stort fan av musik, och av ljud i allmänhet.
– Jag lyssnar mycket på poddar och hade min egen tidigare. Jag fick kontakt med Fredrik Wikingsson på Twitter, berättar han när han försöker sammanfatta hur den dansande Eggemannen kom till.
– Fredagsdansen kom bara till en fredagskväll när jag insåg att jag kunde sätta fast mobilen med ett magnetiskt skal på kylskåpet. Jag filmade och la ut på Instagram och Wikingsson skrev ”Sluta aldrig med detta”.
Två och ett halvt år har gått sedan dess och Daniel Ekberg har fortsatt att publicera filmer där han dansar. En stor del i varför han dansar offentligt är för att visa att man kan, och får, se ut hur man vill och som man vill. Han lägger också upp foton på sig själv när han parafraserar kända modellbilder.
Men resan mot att bli känd på Instagram har inte bara varit enkel och Daniel Ekberg säger att många lägger sig i och har åsikter om ens kropp när man inte är smal och uppfyller samhällets idéer om vad en hälsosam kropp är.
– Jag bryr mig inte så mycket längre, men det var mycket känsligare förr.
– Jag har blivit omnämnd på forumet Flashback. När jag såg det kände jag lite att ”I made it”, säger han och skrattar.
Även om Daniel Ekberg är känd som den dansande Eggemannen över hela internet så har han egentligen aldrig hållit på med dans ”på riktigt”, berättar han.
– Jag har alltid dansat runt hemma och det var mycket musik hemma. Mina föräldrar dansar folkdans också.
– Det är en jättemärklig känsla att få vara med i tv och dansa nu. Jag är bara jag och plötsligt sitter man och äter lunch med kändisar. Man undrar ”hur hamnade jag här?”.
Tidigare i år fick han värma upp publiken inför Kristoffer Appelquists show på Palladium. Det var första gången som Daniel Ekberg dansade live inför en publik som inte sitter på andra sidan tv-skärmen. Han berättar att även om det var extremt nervöst, läskigt och ovant, så fick han mersmak för att stå på scen inför publik.
– Det kan bli så att det blir en egen show av Eggemannen, berättar han.
Sedan i vintras är Daniel Ekberg arbetslös, då han sa upp sig från sitt jobb i byggbranschen när han blev utbränd. Sedan dess har han klippt en hel del poddar, vilket han hoppas att han ska kunna leva på framöver – i kombination med dansen.
Det är bara drygt två år sedan som Daniel Ekberg och hans familj beslutade sig för att flytta från Helsingborg till Malmö, och Daniel Ekberg säger att det kanske inte är en slump att så många förändringar har ägt rum sedan dess.
– I Malmö har folk en mer liberal syn på livet. Att vi flyttade just hit kan ha haft något att göra med att jag började tänka mer på mitt eget liv.
Fakta

Daniel Ekberg

Ålder: 44 år

Bor: Ribersborg

Gör: Arbetssökande, klipper poddar, dansar på Instagram

Favoritmusik just nu: Allt med Bruno Mars, Charlie Puth och Benjamin Ingrosso.

Favoritdanssteg: ”Någon sa till mig en gång att det steget jag oftast gör med fötterna tydligen heter ”The Sea walk”.”

Gå till toppen