Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Ett ja till fängelset visar att du litar på oss politiker

Moderaterna är ett parti som arbetar för att brottslingar ska sitta bakom lås och bom. Då bör vi också våga diskutera anstaltsplatser, skriver Linda Allansson Wester (M) och Hans Järvestam (M).Bild: Jessica Gow/TT
Den 26 maj är det dags att möta grannar och vänner i vallokalerna igen. I Svedala har vi två val: EU-valet och en folkomröstning om en eventuell kriminalvårdsanstalt.
Moderaterna är ett parti som arbetar för att brottslingar ska sitta bakom lås och bom. Då bör vi också våga diskutera anstaltsplatser. Och ja, vi bör även våga diskutera anstaltsplatser i vår kommun.
Kommunens intressen säkrar vi i de beslut som fattas längre fram i en mycket grundlig process. I processen finns flera moment som noggrant ska tas beslut om innan något kan byggas: det ska tas ställning till om vi vill tillåta att det görs en detaljplan, vi ska formulera krav i detaljplanearbetet, vi ska ta ställning till om detaljplanen ska godkännas, vi ska bevilja bygglov och långt dessförinnan måste en miljökonsekvensbeskrivning ha gjorts.
Har du sett skisser på stora byggnader med torn och murar och undrat varför inte dessa bilder finns i kommunens material? Projektägaren Kriminalvården har inga som helst ritningar än, inget sådant är visat för kommunen. Det som cirkulerar är egenproducerat material från personer som inte anser sig behöva hålla sig till fakta.
Hur bör man svara på folkomröstningen? ”Vill du att ett fängelse ska etableras i Svedala kommun?” Vårt råd är att svara precis som du känner. Tycker du att detta är en ickefråga för dig, en fråga som bör behandlas som alla andra? Rösta då blankt.
Om du tycker att svaret är nej så fundera över om du inte tycker att det ska finnas fler anstalter i Sverige eller vad det är som gör att du landar i det ställningstagandet.
Vad betyder ett ja? Att du lägger din tillit till oss valda politiker att fatta ansvarsfulla beslut. Vi valda politiker som själva bor i kommunen värnar om våra natur- och kulturvärden, boendemiljöer och markägares rättigheter.
Finns det skäl att tro något annat? Ansvar enligt oss är även att säkra arbetsplatser och skapa underlag för handel i våra affärer. Att vi tar ansvar för ett tryggt Sverige är en självklarhet.
Att våga ha ett samtal med Kriminalvården är inte samma sak som att Kriminalvården får göra vad de vill i vår kommun. Vill vi att en anstalt ska etableras i vår kommun? Det beslutet vill vi fatta på basis av fakta, grundliga diskussioner och utredningar. Det och inget annat har hela tiden varit vår ingång i detta projekt.

Linda Allansson Wester (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Svedala

Hans Järvestam (M)

Kommunstyrelseledamot i Svedala, före detta polisintendent
Gå till toppen