Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Finns det inga positiva tillmälen i skånskan?

Finns det inte några specifika positiva tillmälen i det skånska språket, undrar Göran Eklund.Bild: Johan Nilsson / TT
Som den obotlige Kalle Lind-beundrare jag är har jag naturligtvis upplevt ett föredrag av honom. Det handlade om det skånska språket, precis som krönikan i torsdagens tidning.
Vid föredraget var det mycket tal om ”fubbikar” och ”klydderövar” som skulle ha på, eller hålla, ”flabben”. Jag kunde inte låta bli att fråga om det fanns några specifika positiva tillmälen i det skånska språket. Lind bad att få återkomma efter den annalkande kaffepausen. Han gjorde så och lät meddela att han inte kunde komma på något bra svar.
Jag vägrar att tolka detta som att skånskan och skåningarna inte skulle vara positiva, ty det är inte min erfarenhet efter 33 år i Skåne.
Möjligen skulle jag kunna hjälpa framtida översättare och meddela att skånskan inte är så egensinnig ändå. En skånsk klydderöv i övriga Sverige kallas klantarsle. Hialös är väl bara en förskånskning av hejdlös och fjabbe är en fjant/fjönt norr om Hallandsåsen
Nä nu får jag sluta! Det verkar som om Jante har invaderat mitt tangentbord.

Göran Eklund

Väschöte av födsel och ohejdad vana
Gå till toppen