Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Jesper Larsson slutar som Malmö Live-vd – tar över Kulturhuset i Stockholm

Efter fyra år som vd för Malmö Live konserthus går nu Jesper Larsson vidare för att bli ny vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. "Det är verkligen ett drömjobb", säger Jesper Larsson.

Jesper Larsson.Bild: Karolina Rosenkvist
Den 4 juni är det fyra år sedan Malmö Live invigdes under stort buller och bång. Den tidigare stadsteaterchefen Jesper Larsson har under dessa fyra år lett Malmö Lives verksamhet som vd. Men nu är den eran över.
På tisdagen presenterades Malmö Live-vd:n Jesper Larsson som ny chef för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Larsson efterträder Sture Carlsson som varit tillförordnad vd sedan Benny Fredriksson lämnade tjänsten.
– Det känns jättekul, men samtidigt läskigt, säger Jesper Larsson på telefon från Stockholm.
Han berättar att han själv blev kontaktad för två månader sedan av rekryteringsfirman i Stockholm, men att den konkreta frågan kom häromdagen.
Vilken är den stora utmaningen i detta jobb?
– Att få leda en av norra Europas största kulturinstitutioner med en enorm bredd. Det är bibliotek, musikscener, utställningslokaler och samtidigt en jättestor teaterverksamhet. Det är verkligen ett drömjobb, säger Jesper Larsson.
Hur var reaktionen i Stockholm när du presenterades?
– Jag var helt överväldigad av mottagandet. Många av människorna här är ju personer som jag har haft en relation till i hela mitt liv eftersom jag sett dem på scener. Det var ett varmt och fint mottagande.
Hur känns det att lämna Malmös kulturliv och Malmö Live?
– Det känns faktiskt skittråkigt. Jag älskar Malmö och älskar de arbeten jag haft där. Jag tycker om att vara med och göra skillnad och det tycker jag att vi har gjort. Så det finns en stor sorg över att lämna, samtidigt som det finns en glädje i det nya uppdraget. Malmö Live är en fantastisk verksamhet och MSO har aldrig varit bättre. Så det känns som en fantastisk möjlighet för en ny chef att få bygga vidare. Det kanske är det Malmö Live behöver nu?
Vad är du mest stolt över från dina år på Malmö Live?
– Att vi lyckats skapa ett öppet hus där ingen behöver känna sig exkluderad. Att vi lyckats skapa en kulturmötesplats som alla idag ser som självklar.
Det innebär också att familjen flyttar från Malmö?
– Ja, det innebär ju en hel del privat att göra detta. Samtidigt känns det som en chans man inte kunde tacka nej till, säger Jesper Larsson.
Elin Brusewitz (S) är styrelseordförande för Malmö Live konserthus och hon informerades av Jesper Larsson förra veckan.
– Det är fantastiskt att vårt konserthus vd blir rekryterad till denna jätteviktiga post. Det är en fjäder i hatten för Malmö Live och Malmö som stad. Men vi är såklart också ledsna över att förlora honom. Det är bara att gratulera stockholmarna och Stockholms kulturliv, säger Elin Brusewitz till Sydsvenskan.
Jesper Larsson påbörjar sitt nya jobb den 15 november och nu startar en rekryteringsprocess för att hitta hans efterträdare i Malmö.
– Vi kommer att inleda rekryteringsarbetet nästa vecka och ta fram en kravprofil, säger Elin Brusewitz.
Karin Karlsson är programchef på Malmö Live och hon tycker att detta är ett gott betyg till Malmö Live.
– Jag tycker det säger att vi har en stark position att man kan gå härifrån till att leda Sveriges mest kulturomfattande hus. Det är jättekul, säger Karin Karlsson.
Hur är stämningen hos er?
– Många är förvånade. Vi har varit några som diskuterat om inte det här jobbet vore något för Jesper, men vi har inte vetat något, säger Karin Karlsson.
Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm är en av landets största offentligt finansierade kulturinstitutioner och omfattar både Stockholms stadsteater samt Kulturhusets bibliotek, musikscener, konstutställningar och mycket annat.
– Jesper Larssons stora erfarenhet som ledare för kulturinstitutioner, med olika konstnärlig inriktning, borgar för att Kulturhuset Stadsteatern får en erfaren chef som kan driva arbetet inför återflytten till Sergels torg vidare och fortsätta utvecklingen av Kulturhuset Stadsteatern, säger Madeleine Sjöstedt (L), styrelseordförande, i ett pressmeddelande.
Fakta

Jesper Larsson

Jesper Larsson var 1993 med och startade smått legendariska Ensembleteatern i Malmö. Efter att ha arbetat som producent på Malmö opera och musikteater samt Det Kongelige Teater blev han 2007 teaterchef för Malmö stadsteater tillsammans med Petra Brylander. Hösten 2014 utsågs han till vd för Malmö Live konserthus och så sent som förra året förlängdes hans förordnande med ytterligare fyra år. Nu blir han ny vd för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Läs också ”Vad skulle hända om samhället satsade dubbelt så mycket på kultur?”
Gå till toppen