Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kaffeprofiler öppnar nytt bageri på Möllan

Möllevången får ett helt nytt bageri i sommar när krafter bakom Kaffebaren på Möllan och tidigare Rosie’s startar det italiensk-franska kvartersbageriet Farina.

Jake Haynes, Gustav Dahlberg och Oscar Villata startar nu bageriet Farina.Bild: Privat
Vid två tillfällen de senaste åren har Sydsvenskan utsett Malmös bästa kaffebar. I mars 2013 utsåg kaffebloggen Kaffeliv dåvarande kaféet Rosie’s i Slottsstaden till bästa kaffebar. Två år senare, december 2015, utsåg Dygnet Runts jury Kaffebaren på Möllan till Malmös bästa kaffebar. Nu går krafterna bakom just dessa två kaffebarer samman och skapar kvartersbageriet Farina på Kristianstadsgatan i Malmö.
* Oscar Villata har i flera år drivit Kaffebaren på Möllan på ett av hörnen av Möllevångstorget och dessförinnan Kaffe & Konst på Spångatan.
* Jake Haynes har på senare år gjort sig känd som tatueraren Pokeeeeeeeoh och delägare i tatueringsstudion Something, men innan dess startade han och drev kaféet Rosie’s i Slottsstaden.
* Gustav Dahlberg är i Malmös klubbvärld känd som en av krafterna bakom klubben Love Bounce. Men han han också drivit det mer hemliga hemmabageriet Pâtisserie Petit Gus där man kunde boka bakverk till helgfrukostarna.
– Jag och Gustav har pratat i flera år om att göra något tillsammans. Samtidigt har jag och Jake också pratat om att öppna något. Till slut ramlade vi över den här lokalen och nu blir det av, berättar Oscar Villata.
Bakom gallerfönstren på Kristianstadsgatan kommer snart kvartersbageriet Farina att öppna.Bild: Jonas Gillberg
Den nya lokalen ligger på Kristianstadsgatan 8 intill Tandoori Grill och är ungefär 55 kvadratmeter stor. Där har det tidigare varit en telekombutik som nu håller på att göras om till bageri. Medan Jake Haynes kommer att fortsätta att arbeta på Something och Oscar Villata på Kaffebaren på Möllan, så blir det Gustav Dahlberg som blir den mest kontinuerliga kraften på Farina.
– Vi har känt att det har saknats den här typen av bageri på Möllan. Det finns Nansis och Tehran som bakar stans bästa sesambröd och Al Basha som bakar utmärkt baklava, men vi vill göra något som ligger närmare oss – det italienska och franska, säger Oscar Villata som själv har en italiensk pappa.
På Farina, som betyder mjöl på italienska, blir det croissanter, focaccia, surdegsbröd, sicilianska briocher, pain au chocolat, pizza al taglio, italienskt bondbröd, kouign amann och mycket annat. Kaffemässigt blir det enbart bryggkaffe.
Hur kommer Kaffebaren på Möllan att påverkas?
– Det påverkas på så sätt att vi kommer att få en brödleverantör några hundra meter bort som kommer att höja kvaliteten på våra bakverk, säger Oscar Villata.
Farina kommer att öppna någon gång i sommar.
Gå till toppen