Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Lärdomsstaden där politikerna går mot strömmen om klimatsituationen

Det brittiska parlamentet har tagit beslut om en nödsituation som orsakats av klimatförändringarna, men i Lund går man mot strömmen, skriver Steingrimur Jonsson.Bild: Bengt Arvidson
Torsdagen den 25 april var en sorgens dag i Lund. I lärdomsstaden Lund. Lärdomsstaden?
Denna dag röstade kommunfullmäktiges majoritet för utbyggnad av E 22 till en sexfilig motorväg genom staden samt vid Ideon en femte avfart och en femte påfart på en cirka fem kilometer lång sträcka. Moderater, kristdemokrater, sverigedemokrater, socialdemokrater, centerpartister och liberaler röstade för. Man tänker lösa trafikproblemen med ensampendlare i bil med att bygga ut motorvägen och således göra det mer attraktivt för fler att skaffa bil till sitt arbetspendlande. Detta går tvärt emot vad forskningen bevisar. Större vägar bjuder in till mer biltrafik som leder till mer trafikproblem. Så enkelt är det.
Samtidigt sköljer en våg över den västliga världen där unga och gamla har förstått budskapet från Greta Thunberg. Vi måste förändra vår livsstil. Nu! Om några år är det för sent. Till och med det brittiska parlamentet har förstått allvaret och antagit en deklaration om ”climate change emergency”, en nödsituation som orsakats av klimatförändringarna.
Lärdomsstaden Lund går mot strömmen. Man lyssnar inte till en 16-årig tjej som inte går i skolan som alla barn ska. För att lära sig saker som de styrande sedan inte lyssnar till. Nej, i Lund går man vidare som under alla gångna år. Man går i dinosauriernas spår.
Visserligen uttrycker sig kommunstyrelsens ordförande som om han var en miljöaktivist. Snart ska spårvagnarna börja rulla i Lund, och liberalen Philip Sandberg säger till Lokaltidningen Lund att ”med spårvägen förbättras möjligheterna för såväl Lundabor som pendlare från andra kommuner att på ett klimatsmart, säkert och snabbt sätt ta sig kollektivt genom Lund”. Så uttalar sig kommunstyrelsens ordförande samtidigt som han röstar för sexfilig motorväg igenom Lund. Vad hände med lärdomsstaden Lund?
För mer än ett halvt sekel sedan planerades en 42 meter bred motorväg genom stadskärnan i Lund, från Spyken till Svanevägen. Södra Centrumlinjen kallades det officiellt men i folkmun fick projektet namnet “Genombrottet”. Man hann börja rivning av hus som stod i vägen. Dessa hål har sedan dess funnits i centrala Lund. Men i sista minuten, kanske rentav i sista sekunden, tog man till sitt förnuft. Man tänkte om. Man stoppade planerna. Så här efteråt är det bara att konstatera att det var ett klokt beslut. Ingen i dag saknar denna planerade motorväg genom centrum. Ingen. Istället beslöt man att göra stadskärnan bilfri. Alla är i dag tacksamma till de politiker som vaknade i sista stunden och fattade rätta beslut.
Det är idag inte för sent att fatta kloka beslut som river upp den senaste dumheten. Och således ta tillbaka epitetet lärdomens Lund och begrava det som annars skulle riskera bli avarternas Lund.

Steingrimur Jonsson

Gå till toppen