Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöpolisen rasar mot falska larm om skottlossningar

Flera polispatruller ryckte i söndags ut på ett larm om pågående skottlossning på Södervärn. På plats visade det sig att larmet var falskt. Fallet är det tionde i år där polisen upprättat anmälan mot personer som ringt in felaktiga uppgifter.

”Det får konsekvensen att andra brottsoffer får vänta. Exempelvis dem som rånats eller utsatts för inbrott. Det här drabbar människor som verkligen har utsatts för brott” säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.Bild: Johan Nilsson/TT
Det var en inringare som larmade om den påstådda skottlossningen Södervärn i helgen.
När polisen får uppgifter om pågående grov våldsbrottslighet blir det ett så kallat prio 1-larm, som innebär att alla tillgängliga resurser ska rycka ut. I sådana lägen kan polisen inte chansa.
– Det hamnar högst på vår skala, och knyter upp väldigt mycket resurser, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.
– Det får konsekvensen att andra brottsoffer får vänta. Exempelvis dem som rånats eller utsatts för inbrott. Det här drabbar människor som verkligen har utsatts för brott.
Polisen får dagligen ett stort antal larmsamtal där det visar sig att det inte begåtts något brott. Att ringa dessa samtal innebär inte att man de facto gör något olagligt.
Men vid tio av dessa larm i år har polisen bedömt att inringaren medvetet angivit felaktiga uppgifter – och har därför upprättat en anmälan. Två av fallen gäller skottlossningar.
I februari larmades polis om ett dåd på Tornfalksgatan där det påstods finnas skottskadade personer – något som sedan visade sig vara falskt.
Ett annat ärende gäller ett bomblarm från en matbutik. Två anmälningar gäller falska påståenden om att olika kvinnor hållits inlåsta och utsatts för våld.
Om de felaktiga uppgifterna handlar om att det föreligger fara för människors liv eller hälsa rubriceras brottet som falskt larm – och kan leda till ett års fängelse.
I lindrigare fall rubriceras de felaktiga uppgifterna som missbruk av larmanordning som främst är ett bötesbrott.
I fallet med larmet om den påstådda skottlossningen på Södervärn har polisen goda förhoppningar att identifiera personen som ringde in samtalet.
– Vi arbetar med att spåra numret, säger Nils Norling.
Det senaste kända fallet som lett till fällande dom var en kvinna som larmade 112 om att hon blivit överfallen och våldtagen av en grupp främmande män. Det ledde till en massiv polisutredning. Till slut erkände kvinnan att händelsen aldrig ägt rum.
Kvinnan straffades med 2 500 kronor i böter.
Gå till toppen