Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny rapport: Bara hälften av damfotbollens elitspelare kan leva på sporten

Fotbolls-VM i Frankrike är bara några veckor bort. Nu visar en färsk rapport att en stor del av de svenska elitspelarna inom svensk damfotboll inte kan leva på sin sport.
– Vill man att vi ska konkurrera om medaljer måste man investera, säger landslagsmålvakten Hedvig Lindahl.

Svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl överraskas inte av uppgiften att många damfotbollsspelare på elitnivå inte kan leva på sina inkomster från fotbollen.Bild: JOHANNA LUNDBERG
Själv har Hedvig Lindahl kunnat leva på sin fotboll. Hon har just avslutat en framgångsrik sejour i den engelska storklubben Chelsea, men än är det inte klart var hon fortsätter sin karriär.
På tisdagen var hon med när fackförbundet Unionen presenterade sin utredning ”Ojämn spelplan, en kartläggning om löner och villkor inom svensk fotboll”.
Enligt utredningen så kan nästan alla manliga svenska elitfotbollsspelare i dag leva på sin idrott. Nio av tio av de 59 manliga elitspelare som svarat på en enkät från Unionen tjänar över 30.000 kronor i månaden.
För de kvinnliga elitspelarna gäller andra siffror.
76 damspelare har svarat på samma enkät. Åtta av tio av dem tjänar under 20.000 kronor i månaden och hälften av damspelarna uppger att de inte kan försörja sig på fotbollen.
Siffrorna överraskar inte Hedvig Lindahl.
– Nej, inte alls. Att det är så stora skillnader är jag medveten om.
Samtidigt menar landslagsmålvakten att mycket hänt inom damfotbollen, även om förändringstakten är alldeles för långsam.
– Uefa har tagit ut damfotbollen som en egen produkt, Fifa gör likadant nu. Tidigare har det alltid varit en lillasyrra som hängt på storebrorsan.
Ändå är skillnaderna i vad de nationella förbundens herr- och damlag får för att ha kvalificerat sig till VM enorma.
De 24 damlag som deltar i sommarens VM får dela på 28 miljoner euro. Motsvarande summa för 32 herrlag i VM 2018 i Ryssland var 360 miljoner euro.
Hedvig Lindahl hoppas att samarbetet mellan olika länders spelarföreningar kan förändra det och snabba på jämställdheten.
– Spelarföreningarna i de olika länderna börjar prata med varandra och då blir vi en större enhet som kan sätta press uppåt. Det är det som hänt i Sverige att vi organiserat oss på ett bättre sätt, men också över nationsgränserna.
– Vi blir inspirerade. Om någon börjar fajtas i ett land, då inspirerar man andra.
I januari blev ett nytt landslagsavtal klart för damerna som alla parter säger sig vara nöjda med.
Hur fungerar samarbetet med det svenska förbundet?
– Vi var tvungna att sätta lite hård press, men det är ärligt talat en ganska långsam process ändå, säger Hedvig Lindahl och återkommer till de ekonomiska villkoren:
– Man måste inse att vill vi vara med och konkurrera om medaljer, då behöver man investera. Det är inte rimligt att den där tjejen som tjänar 5.000 kronor i månaden ska vinna mot spelare från USA som är mångmiljonärer.
Men ska villkoren i damallsvenskan förändras måste det till en större professionalitet på alla plan, menar hon.
– Damfotbollen står för bra värden och samhället har fått upp ögonen för det. Det i kombination med ökat jämställdhetstänk gör att vi får mycket fler duktiga människor som jobbar inom damfotbollen.
– Och det är viktigt, säger Hedvig Lindahl.
Gå till toppen