Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Vi borde få slopad karens när vi blir kräksjuka

Vi straffas dubbelt upp vid kräksjuka, skriver Freja Alvesalo som arbetar på en förskola.Bild: Fredrik Sandberg / TT
Nu har den kommit till vår förskola igen. Kräksjukan.
I personalrummet hör man ”Typiskt att det skulle vara just denna veckan när min son har konsert med skolan” och ”Jag som skulle fira min mamma i helgen”.
För det är som en tickande bomb som kan explodera när som helst.
Och ett barn som kräks bland andra barn betyder att fler barn och personal kommer att bli sjuka. Att bli smittad i vårt arbete medför förutom inställda planer en kostnad som vi själva får stå för, eftersom vi som personal vid kräksjuka blir ombedda att stanna hemma två dygn efter sista sjukdomssymtom. Med karensavdrag och sjuklön blir det en stor löneminskning på mina hundratjugofem kronor i timmen. Vi straffas dubbelt upp.
Personalen som tog hand om barnet som kräktes får extra sympatiska blickar och ord. Alla vet att hon med största sannolikhet kommer att bli sjuk inom 48 timmar. För om ett barn kräks så är det vårt ansvar att ta hand om det barnet. Om barnet kräks på oss så får vi fortsätta ta hand om barnet till dess att en kollega kan lösa av oss så att vi kan byta våra nerspydda privata kläder.
Vi har inget skydd. I bästa fall hinner vi hämta ett par plasthandskar, i andra fall inte. Vi jobbar på förskola och kan inte gå omkring med munskydd i förebyggande syfte.
Det minsta vi hade kunnat önska oss är ett slopat karensavdrag när vi dagen efter blir sjuka.

Freja Alvesalo

Vikarierande barnskötare, Malmö
Gå till toppen