Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjurman: ”Vi försöker vara genrelösa”

Malmöbandet Bjurman började som Sandra Bjurmans artistprojekt. Idag är det en plattform för bandmedlemmarna som har hittat sitt sound i musiken, genom att lämna alla regler och ramverk bakom sig.

Sandra Bjurman och Johannes Dalenbäck skriver den mesta musiken till bandet.Bild: Sandra Qvarfordt
Sandra Bjurman har en lång karriär bakom sig som låtskrivare. Hon var bland annat med och skrev Azerbajdzjans bidrag i Eurovision Song Contest 2011, ”Running Scared” – som vann hela tävlingen.
– Jag har skrivit musik inom alla genrer. Det blir ett problem att man är duktig på att skriva allt. Det låter kaxigt, men det är ett problem för att det är svårt att veta vem man är egentligen, säger Sandra Bjurman.
Hon och Johannes Dalenbäck sitter vid matsalsbordet hemma hos Sandra. De blev bandkompisar för drygt tre år sedan och repar numera varje måndag i hennes källare.
– Du hade jobbat som låtskrivare länge och ville väl satsa mer på din artistgrej? Så hittade du oss och vi började som ditt kompband, berättar Johannes Dalenbäck.
– Precis. Sen gick vi över mer och mer till att skriva ihop och vi blev ett band tillsammans, svarar Sandra Bjurman.
Sandra Bjurman.Bild: Sandra Qvarfordt
Bandet, som heter Bjurman efter Sandra Bjurman, består också av Peter Sundmark och Markus Nilsson. Under de tre år som bandet har spelat tillsammans har de bytt trummis en gång, men annars har uppsättningen varit densamma.
Vad spelar ni för typ av musik?
– Vi försöker vara genrelösa, säger Sandra Bjurman.
– Jag tog ett aktivt val en gång att sluta beskriva musiken jag spelar. Men om jag måste svara, så någon slags pop, fortsätter Johannes Dalenbäck.
De slår fast vid att det är lättare att säga vad de inte är, och att det också är så de jobbar. Om de känner att en låt är för hittig eller för ”städad”, så backar de tillbaka och gör om tills det känns, och låter, rätt.
Även om soundet i Bjurman kan beskrivas som brett och lite spretigt, så säger Sandra Bjurman att det genomgående ofta är mörkt, teatraliskt och väldigt drömskt.
– Vi har blivit en plattform för någonting som vill bredda och utmana scenen, säger hon.
Johannes Dalenbäck, som har läst på Musikhögskolan i Malmö, kommer från en bakgrund där musik är teoretiskt och det finns mycket ramverk och stöpta former. Det är också någonting som Sandra Bjurman har jobbat med under sin karriär som låtskrivare. I Bjurman har de båda två tampats med att gå ifrån alla ramverk och regler inom musiken, och låta den helt styras av känslor.
– Om det känns rätt så kör vi på det även om det går helt emot alla regler, säger Sandra Bjurman och skrattar.
Hon berättar att när Markus Nilsson blev bandets nya trummis, så kunde han ibland säga att det till exempel saknades en takt i en låt.
– Men egentligen finns det inga regler inom musik, säger Johannes Dalenbäck.
– Om det låter rätt och bra, så är det rätt och bra, fortsätter han.
Johannes Dalenbäck och Sandra Bjurman.Bild: Sandra Qvarfordt
Sandra Bjurman och Johannes Dalenbäck skriver det mesta av Bjurmans musik, och tillsammans med resten av bandet leker de fram låtarna i replokalen. Än så länge har de släppt ett par singlar, men ett fullängdsalbum är på gång, berättar Sandra Bjurman.
Men exakt när skivan kommer att släppas har de inte riktigt bestämt.
– Kanske om ett år, säger Sandra Bjurman.
– Det känns som att den ska komma på våren, när allting föds. Skivan blir en slags födelse i sig, säger hon.
Fakta

Bjurman

Bandet består av:

Sandra Bjurman: sång

Johannes Dalenbäck: piano

Peter Sundmark: bas

Markus Nilsson: trummor

Har släppt ett antal låtar på Spotify och Youtube.

Gå till toppen