Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alliansen i Kävlinge vill sälja 350 lägenheter – för att få igång byggandet

Alliansstyret vill sälja femton procent av kommunens lägenheter. Pengarna ska gå till nyproduktion och en ny idrottshall.
– Det är ingen hemlighet att vi drivit frågan om en ny idrottshall, säger Stina Larsson (C).

Förslaget tas upp på kommunstyrelsens nästa möte, och därefter på kommunfullmäktige i juni.
– Vi hade inte lagt fram förslaget om vi inte trodde vi hade majoritet för det, säger kommunstyrelsens ordförande Pia Almström (M).
Man vill sälja femton procent av fastighetsbeståndet, vilket blir 350 till 400 lägenheter. Det är för tidigt att säga hur mycket klirr i kommunkassan en försäljning skulle innebära och vilka hyresgäster som berörs. Men klart är att alliansen vill att 60 procent av vinsten går till det kommunala bostadsbolaget KKB, som då kan satsa på att bygga nytt och rusta upp befintliga lägenheter.
Enligt Pia Almström har kommunen ”uppvaktats” av privata aktörer tidigare – så intresset för en affär finns. Vid en eventuell försäljning ska köparen ha krav på sig att bygga hundratalet nya hyresbostäder i kommunen. Moderaterna menar att det är bra om konkurrensen ökar.
– Vi tycker det är viktigt att få in fler aktörer på hyresmarknaden i Kävlinge kommun. KKB är väldigt dominerande, säger Pia Almström.
När allianspartierna förhandlat fram förslaget har Centerpartiet tryckt på att en del av vinsten ska öronmärkas till investeringar i nya fritidsanläggningar.
– Det är ingen hemlighet att vi drivit frågan om en ny idrottshall, säger ordförande Stina Larsson (C).
Nu är hon nöjd med att resterande 40 procent av vinsten från en försäljning avsätts till ändamålet folkhälsa.
– Då är frågan hur man definierar det, men vi har tänkt att det kan bekosta en ny aktivitetspark i Löddeköpinge, en ny idrottshall i kommunens östra delar och även hjälpa att bekosta den nya simhallen, säger Stina Larsson.
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har tidigare uttryckt kritik mot alliansens planer. Oppositionsrådet Catrin Tufvesson (S) anser att en försäljning skulle riskera att underminera det kommunala bostadsbolaget.
– Poängen med allmännyttan är att vi med hjälp av den kan styra samhällsutvecklingen. Då kan vi visa vägen och bygga där ingen annan vill bygga, som exempelvis i Stationsstaden. Där var KKB först, säger Catrin Tufvesson.
Läs också Kritik mot planerna på att sälja av delar av allmännyttan i Kävlinge kommun
Men Pia Almström (M) anser att en försäljning skulle gynna det kommunala bostadsbolaget på sikt.
– Jag tror det kan utveckla KKB. En del av fastighetsbeståndet behöver rustas upp.
Vill du läsa fler nyheter om Kävlinge och Löddeköpinge? Prenumerera på vårt gratis nyhetsbrev. Klicka här.
Gå till toppen