Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De övar på olyckor – för att förebygga konflikter

Genom att öva tillsammans med unga minskar risken för fördomar och konflikt. Det hoppas polis och annan blåljuspersonal när ett nytt projekt nu testas i Lund.

Klara Alsterland fick prova på att såga i en framruta när taket på en bil skulle plockas bort.Bild: Patrick Persson
Två bilar har frontalkrockat på Gastelyckan i Lund – i alla fall på låtsas.
– I den ena sitter fyra skadade och i den andra ett vittne, men föraren har sprungit från platsen, säger Stina Fager, fältassistent på kultur- och fritidsförvaltningen på Lunds kommun.
Tillsammans med polis, ambulans och socialtjänst simuleras en allvarlig trafikolycka, som en del i projektet "Människan bakom uniformen". Tio Lundaungdomar mellan 15 och 20 år deltar och har fått klä på sig uniformer och skyddskläder.
– De får prova att klippa upp taket på bilen. Vi har med oss en polishund som ska hitta föraren som smitit, säger Stina Fager.
Syftet med projektet, som övningen är en del av, är att förebygga fördomar och öka förståelsen mellan ungdomar och de som jobbar med så kallad blåljusverksamhet. Projektet startade i Göteborg för tio år sedan efter att någon kastat sten genom rutan på en av räddningstjänstens bilar.
– Vissa ungdomar går runt med en mentalitet att polisen vill en illa och jobbar för att sätta dit en. MBU handlar istället om att öka förståelsen och bygga bort fördomar, säger Stina Fager.
Det är första gången projektet lanseras i Lund, och majoriteten av deltagarna är nyfikna på yrken inom polis och räddningstjänst.
– Vi har inte stenkastning mot polis och ambulans i Lund, men vi jobbar förebyggande.
Daniel Algailani spelade ambulanssjukvårdare under övningen.Bild: Patrick Persson
I övningen ingick att klippa upp taket på en bil.Bild: Patrick Persson
Tio ungdomar fick delta i övningen med Lunds räddningstjänst.Bild: Patrick Persson
Mohammedad Sarwari var med och grep Caroline Rahmstrid, biträdande enhetschef på socialförvaltningen i Lund, som var med och agerade misstänkt vid övningen.Bild: Patrick Persson
Gå till toppen