Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattsidor införs när Lundagård får ny ledning

Fler studenter ska höras i debatten. Det är målet för Lundagårds nya redaktörer, som inför debatt- och insändarsidor i studenttidningen.

Louise Lennartsson, Nina Morby och Vendela Källmark tillträder som nya redaktörer för Lundagård i sommar.Bild: Lundagård
Tre nya redaktörer för studenttidningen Lundagård valdes under tisdagskvällen – Nina Morby, Vendela Källmark och Louise Lennartsson.
– Det känns jättebra. Vi är en stark trio som kompletterar varandra med olika infallsvinklar, säger Nina Morby, som blir ansvarig utgivare och webbredaktör.
Tillsammans planerar de en del nya grepp för tidningen, bland annat att införa debatt- och insändarsidor.
– Utan att avslöja för mycket, inför vi debatt- och insändarsidor för att man som student ska känna att man får sin röst hörd, säger Nina Morby.
Att tidningen hittills saknat denna typ av sidor tycker Nina Morby är lite underligt.
– Det finns inget annat självklart debattforum för studenter, och jag vet inte varför Lundagård inte fyllt denna funktion tidigare, säger hon.
En del erfarenhet av just detta har Nina Morby med sig sedan hon arbetade på lokaltidningar i Östergötland.
– Där vikarierade jag som redaktör på debatt- och familjesidorna, säger hon.
Vad tror du att Lundastudenter vill läsa om just nu?
– Jag tror att det är en avvägning mellan väldigt studentikosa nyheter, granskningar och tyngre nyheter. Både tungt och lättsamt, det tror jag uppskattas.
Nästa år firar Lundagård 100-årsjubileum, något som uppmärksammas på flera sätt av redaktionen.
– Vi ska ha en stor fest i AF-borgen för alla som suttit i redaktionen tidigare. Jag tror att vi ska ha ett särskilt nummer för det också. Vi har hört rykten om att det redan har påbörjats av tidigare redaktionsmedlemmar.
För första gången blir nu den tillträdande webbredaktören, snarare än redaktören för papperstidningen, ansvarig utgivare.
– Jag tror att det helt enkelt beror på att webbredaktören fattar flest publicistiska beslut, och snabba sådana, säger Nina Morby.
Har du fått några bra tips med dig från de sittande redaktörerna?
– Det bästa tipset är att inte bränna ut sig. Det kan låta komiskt, men det kommer vi att ta på största allvar.
Förutom Nina Norby valdes även Vendela Källmark och Louise Lennartsson till redaktörer för Lundagård. Det är första gången som tre kvinnor kommer att leda arbetet på tidningen. De tillträder den 1 juli.
Gå till toppen